joi, 3 septembrie 2009

Da,iesim, asa a zis Mr. Videanu, azi, aici. Adica, Romania mea va iesi din criza financiara pe 31 martie 2010. Nu va grabiti sa faceti bascalie, sa rideti de bietul 'guru', 'mama Omida', etc, cum au mai facut si altii. Acelasi lucru l-au spus si domnii de la Moody- Agentie de evaluare financiara. Ei au facut un studiu serios si au dat si ceva sfaturi, referitoare la preocupatiunile mintale pentru politichie ale guvernantilor, in detrimentul celor economice. Ei, socotind dupa apucaturi, morala, printip si ambit, nu vom urma aceste sfaturi. Dar, daca imi amintesc eu bine, un 'mare domn cu greutate' spunea:' nimeni nu poate spune cu exactitate cind se va termina aceasta criza financiara', uite ca s-au gasit unii care pot spune. Fiecare in felul lui. Dar, ce va fi in 2010 , iar nu putem sti. Pot prognoza unii( e jobul lor), pot specula altii-e modul lor de a comunica, pot manipula altii- din varii interese... Pentru Romania mea, timpul ar trebui sa se imparta in : pina in criza financiara, si dupa ea. Nu in : inainte de '89 si dupa'89. Ar fi mult mai interesant, mai eficace. Ar trebui sa se interbe unii foarte serios: oare ce am gresit, cum si cind.. costurile au fost si sunt destul de mari ca sa nu ne permitem citeva analize foarte serioase.

8 comentarii:

 1. In jocul Wolfenstein de amu cativa ani, niste savanti nebuni incearca a-l invia pe imparatul Friedrich Barbarossa. Ma intreb cam in cate zile ar ispravi criza Vlad Tepes, daca l-ar invia careva. Nu de alta, dar Draculea asta era un analist politico-economico-social destul de iute, plus ca e singurul tepar valah respectabil.

  RăspundețiȘtergere
 2. "(...)ar trebui sa se imparta in: pina in criza financiara, si dupa ea. Nu in: inainte de '89 si dupa'89". Very-very good point Ioana!!! Exact despre asta este vorba!
  A fost incredibil de usor atat pt politicieni cat si pt unii "oameni de afaceri" sa culeaga doar roade intre 2004-2008...era perioada in care intrau f multi bani in tara prin investitii si privatizari, iar pe fondul cresterii accelerate a consumului (bazat pe importuri) si a speculatiilor imobiliare ne-am trezit cu cresteri economice de peste 4% in fiecare an...
  Michael Porter a spus-o destul de raspicat anul trecut la o conferinta cu "manageri" romani (cand eram pe varful boom-ului economic) ca nu considera ca un manager este performant daca ii creste afacerea pe care o conduce intr-o tara in care intreaga economie creste in ritm alert...
  Evident ca proba de foc atat pt manageri cat mai ales pt politicieni este atunci cand esti pus in situatii noi si limita...de abia atunci se poate face separarea f clara intre succes si esec...din pacate la noi cam banuim ce va fi...

  RăspundețiȘtergere
 3. ..domnul Cristake, multi te-ar invidia pentru humorul domniei tale. Si 'teparul 'Draculea-om cu carte si scolit la cele mai de soi 'Porti' , daca ar fi, te-ar lua gramatic la curte. Sa-i scrii slovele dupa gindurile Mariei sale....dar ar fi trebuit maaaaare grija! Ti-ar fi placut sa te plimbi printre mangafale, domnite si beizadele...Un sfirsit de saptamina cu ginduri frumoase.

  RăspundețiȘtergere
 4. @Mihai Bondoc, ...ei, am scris si eu, n-am dat cu parul..asa ar spune unii atotstiutori. Vezi, Mihai, tu ti-ai amintit perfect lectia de management a profesorului Porter. Din fericire pentru lumea economica, mai sunt astfel de 'invatati' ai timpului nostru care stiu sa spuna ceea ce ar trebui facut. De la a spune, la a face este o distanta cosmica. S-a stiut de aceasta criza, guvernantii au stiut, informatii au fost. Bila neagra data de mine este pentru ca NU au vrut sa pregateasca tara, cum nu vor acum sa pregateasca un plan, pentru perioada 2010, anuntata, pentru revenirea economica. Nici macar...nu este prea 'devreme', ci doar ..tardiv. Merci, un sfirsit de saptamina frumos.

  RăspundețiȘtergere
 5. Criza financiara afecteaza doar pe omul de rand.Asa a fost intodeauna si ca sa zic asa ISTORIA SE REPETA.Arunca cu praful in ochii oamenilor,dar cei vizati stiu ca totul e doar de forma.Cu minciuna nu poate sa tina la nesfarsit.
  P.S.:Romania este intr-o criza de la la revolutie incoace numai ca politicienii mai schimba cuvintele,CRIZA de acum inlocuieste TRANZITIA de nu prea multi ani in viitor poate va fi inventat alt cuvant...sau poate se vor mai schimba politicienii actuali cu unii mai responsabili si onesti.

  RăspundețiȘtergere
 6. @the winner, ..de aceasta data, criza financiara a lovit si bogatul si saracul, si pe cel destept si pe celalalt. Ai idee cite firme au dat faliment?! Te-ai intrebat cite dintre ele isi vor relua activitatea?! Le poate motiva cineva sa o faca? In cit timp? Cum traiesc cei care nu au loc de munca? Cum e sa traiesti intr-o familie de someri? Poate faci parte dintre 'ceilalti',mai putin incercati de soarta, norocosii. Ai avea curajul sa ii privesti in ochi si sa spui: lasa, din 2010, va fi mai bine, va promitem noi?! Merci, seara placuta.

  RăspundețiȘtergere
 7. Am doi prieteni. Unul are, de fapt avea o afacere cu PC-uri.A dat faliment cu "criza" asta. Celălalt avea o mică fermă familială,o are şi acum şi mai vindea unele produse agricole, şi vinde în continuare, el nu a dat faliment. De ceva timp caut pe această "criză" să-i ...mut(sic) o mamă de bătaie că mi-a falimentat pretenul(sic). Fraţilor, nu mai bine vă apucaţi voi să scrieţi literatură, chiar şi SF, că văd că vă pricepeţi. Sau aţi luat în serios, calitatea de "Yesmeni", care e la modă în capitalism ?! Păcat, păcat de sângele vărsat! Dacă au ajuns unii români, de la care cei mulţi şi proşti aşteaptă un alt stil de viaţă, mai bună de exemplu, să cânte la aceiaşi masă de aburitori ai omenirii, şi care luptă din răsputeri să transforme oamenii în vite-sclavi, chiar e păcat! Dar între semănatul şi culesul grâului şi datul din gură, majoritatea aleg datul din gură! Dar partea tristă este că spun lucruri care nu au nici o legătură cu vreo civilizaţie umană ! Pe principiul, Voi munciţi, nu gândiţi, că de gândit, gândim noi şi pentru voi şi vă dăm şi vouă o parte din ce aţi produs. Asta vă spune, un luptător-rănit în decembrie 1989,(mea culpa).

  RăspundețiȘtergere
 8. ..'fratii' va multumesc frumos. Eu va spun, ca dintre cei care-mi bintuie blogul, nu prea da 'niciunul din gura'pentru ca nu au prea mult timp( vedeti va rog blogurile lor). Si cred ca ...amicii mei se incadreaza in 'categoria prietenului fermier', a invingatorilor. Ca si subsemnata. Va doresc multe realizari, de toate felurile.

  RăspundețiȘtergere