miercuri, 10 august 2011

Daca America nu mai e, atunci cine e ?

Soros. Glumesc. De citeva saptamini, avem parte de adrenalina cit pentru 90 de ani(pina la viitoarea criza ciclica si economica, ultima a fost in 1920). Si citim (printre rinduri) cum altfel,  ce inseamna  pentru marile puteri  incapacitatea de plata, arieratele , datoria publica, relatia cu creditorii, vazute toate de la un anumit nivel. Oscilatiile de la bursa se traduc prin pierderi de miliarde de dolari, si o mica(asa ni se pare ) crestere, poate fi  cel mai important si mondial eveniment al zilei. 
Atit de sonora si disperata  este vocea economica mondiala, ca n-am mai auzit galagia politica romaneasca. De care imi e lehamite. Pentru ca toti au stiut ca vom fi in aceasta inevitabila situatie( doar  toti citeau presa straina, fie si online, aveau informatii).
' America este America' vorba lui Obama, iar Romania, spre marele nostru noroc este o tara mica care poate fi salvata daca...Doamne fereste, o fi cazul de asa  derapaj. Deocamdata, privim mirati si iresponsabili cum gigantii lumii se lupta sa traiasca. Pentru ca si revoltele din lumea araba au incetinit si aminat sfirsitul crizei(am scris asta de mult timp), pentru ca si China prin echilibrul ei economic si fragil poate rasturna o lume. Cred ca ..ar fi bine pentru toti ca America sa ramina America, China sa stea cit de frumos si vertical poate ea, Germania sa fie cum vrea ea sa fie nr.1 in Europa, iar batrina Europa sa nu-si mai alinte progeniturile pentru ca....... 

3 comentarii:

 1. Cand un stat isi bazeaza politica economica doar pe consum si prea putin pe economisire atunci este o problema indiferent de era in care se afla.
  In momentul in care iei acel stat si il inmultesti cu 42, atunci doar Dumnezeu sau Banca Mondiala te mai ajuta.
  SUA sunt ca un profesor aflat la tabla rezolvand un exercitiu complexa al carui unic rezultat este negativ dar care sub dibacea creta a dascalului devine dintr-o data pozitiv.
  Problema intervine la un moment dat cand dupa multi ani de predare a acestui exercitiu catre zeci de elevi, se trezeste unul mai timpitel, din ultima banca, sa beleasca ochii la tabla mai atent si sa observe grosolania cu care a fost intors rezultatul, aducand in discutie publica aceasta eroare ce va arunca in aer intreaga teorema pe care se baza rezolvarea exercitiului.
  Momentul acela a sosit iar SUA sunt in situatia jenanta de a-si face "mea culpa" si de a suporta oroarea de a da fata cu falimentul.

  RăspundețiȘtergere
 2. America e principalul vinovat in criza asta care e de vreo 4 ani. Nu sunt de acord cand zici ca America tre' sa ramana America, iar cam trebui cateva suturi in fund ca sa-si bage mintile-n cap si sa nu mai traiasca dupa ideea CONSUMULUI inainte de TOATE!!! China creste vertiginos si are sanse aproape sigure de a deveni principala putere economica a lumii, dar ideea e ca nu se va alege mare branza nici de aceasta data cu economia lumii. Totul e sa fie un echilibru la nivel planetar in acest sens, insa e prea frumos ca sa fie adevarat prea curand.

  RăspundețiȘtergere
 3. @Andi Ciudoescu, n-ai sa vezi falimentul SUA,
  @Catalin, China, nu cred ca va fi nr.1, chestiune de orgolii, nici daca ar merita.
  Multumesc pentru comentarii.

  RăspundețiȘtergere