marți, 23 iunie 2009

Si in sfirsit a plouat! Sau despre harnica furnica


Seceta mare...era nevoie de apa. Daca ploua taranului ii rodeste tarina, iar boierul cumpara mai ieftin. Si maninca mai sanatos. Eco. Dar taranul nu mai munceste tarina, nu mai are bani de arat pogoanele lasate din neam, si cu care s-a pricopsit dupa '89. Mii de hectare sunt necultivate, lipsa sistemelor de irigatii, lipsa subventiilor, si alte asemenea lipsuri... iar taranul cultiva cum poate si doar pentru ai lui, pentru familie. Daca prisoseste, vinde la piata, nu, nu el, un intermediar, care mai pune inca atit peste pretul platit. Un intermediat care este bun negociator, ia pe mai nimic si vinde cum stim. Ei, si uite asa, vestile 'rele' despre vreme sunt din ce in ce mai rare, clima se incalzeste, criza se adinceste, taranii imbatrinesc iar fiii lor nu mai locuiesc de ceva timp in sat.
p.s. dintre furnicutele stiute am ales furnica-taran, ar mai fi furnica-fermier, furnica-manager, furnica-investitor...

4 comentarii:

  1. Ţăranul era cândva muncitor, era bun, era înţelegător, era cândva. Acuma, puţinii care mai sunt aşa sunt fie bătrâni, fie sugrumaţi de stat, de "intermediarii" de prin pieţe - adică nişte bişniţari jegoşi- fie prădaţi de hoţi, taman de pe ogor, livadă, grădină. Aşa că nu e mai chibzuit să producă cât îi trebuie lui?
    Cum să imporţi grâu când eşti propritar de Bărăgan?
    Dar e bine că suntem o naţie de oameni dăştepţi. Poate îi furăm şi lui Dumnezeu sistemul de irigaţii. E vreun centru de colectare a precipitaţiilor pe undeva? Cât se plăteşte litru'? Da, merge şi rachiu ca contravaloare, nu musai bani...

    RăspundețiȘtergere
  2. furnica manager? hmmm . senzatia mea este ca ar fi mai potrivita comparatia cu trantorul manager... in majoritatea cazurilor. evident ca exista si exceptii

    RăspundețiȘtergere
  3. ...'Timpul nu mai are rabdare cu oamenii', bietul Moromete. Frumos scris, merci.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, domnule,'unul dintre atributele unui business plan este acela ca poate functiona si fara...GM'-spunea un head hunter. Sunt citeva ferme in Baragan care au o CA destul de buna, iar furnicuta-manager stie ce face...Merci de comentariu, o seara placuta.

    RăspundețiȘtergere