miercuri, 16 iulie 2014

Festivalul international de muzica clasica si contemporana TINTEA MUZICALA editia a VI-a 2014 , prima zi



"Corzile viorii si violoncelului sau clapele negre ale pianului-cinci note muzicale redescoperite dau nastere galaxiei 2014 a festivalului Tintea Muzicala"
Adevarat ca binecuvintate au fost pentru public dar si pentru muzicieni cele 5 note muzicale. Concertul de la orele 19,00 "Clasic intre traditional si jazz' a oferit ascultatorului bucuria de a se intilni  atit cu lucrari traditionale romanesti dar si negro-spiritual, cintece de leagan traditionale din intreaga lume intr-o interpretare exceptionala. Traducerea textelor vechi(70--100+ ani) a fost facuta de Andrei Dumitrescu care studiaza lingvistica . Pentru fiecare lucrare in parte, socotind vechimea , istoria si incarcatura spirituala se poate scrie o carte, pentru ca acolo a fost asezata cu grija de compozitor esenta vietii acelui loc. Varietatea cintecelor de leagan, intrumentele folosite, interpretarea muzicienilor-vocala si instrumentala- au celebrat , daca doriti, bucuria vietii, a nasterii, a perpetuarii.
Ne-am putut plimba in timp , ascultind un 'cintec de mireasa din regiunea Maramures' de acum 100 de ani si un 'The hammer song negro-spiritual' un aranjament pentru cvartet vocal. Pentru Cvartetul vocal CAVADIN format din muzicieni de exceptie : Emanuel Pecingina bariton si dirijor, soprana Anna Mirescu, altista Sorina Popescu si basul Sorin Georgescu. Dumneavoastra ce ati alege intre un cintec de leagan chinez 'The Bamboo Flute' si un cintec  japonez 'Kisarazu Jinku' interpretat adorabil de mezzosoprana Carolina Iulia Astanei.. o voce rupta din cer a carei maiestrie artistica ne-a uimit pe toti.

Muzicienii festivalului, de la stinga la dreapta : compozitoare si creatoare de evenimente muzicala Dr Adina Dumitrescu, Maria Magdalena Probst-violoncel, compozitoare si codirector a Festivalului Dana Cristina Probst, Carolina Iulia Astanei mezzosoprana , Gary Barnett muzician -pian, Sorin Georgescu bas, Sorina Popescu-altista, Anna Mirescu -soprana, Emanuel Pecingina bariton si dirijor, Zi Wan Breidler-flaut, Christoph Breidler-pian.
Se cuvine sa multumim organizatorilor : Casa Teodorescu, sponsorilor si partenerilor care au facut posibil acest eveniment si Primariei orasului Baicoi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu