miercuri, 8 iulie 2015

Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ editia a VII-a, 2-5 iulie 2015



Muzicienii au ales ca din  programul Concertului sa faca parte atat lucrari foarte cunoscute-Summertime, Over the Rainbow, Hero   dar si lucrari care sa ii reprezinte cat mai bine, punandu-le in evidenta maiestria si talentul: Clarinet Concerto, partile 3 si 4 din Hot -sonate pentru saxofon si pian, Suite Hellenique , Straight no Chaser


Cei cinci  muzicieni  care au adus marea muzica pe scena Casei de Cultura: Eberhard Reiter-clarinet, Otto Probst-pian, Carolina Iulia Astanei - mezzosoprana, Clemens Rofner-chitara bas si Simon Springer-tobe.
Un concert de jazz, pop si muzical  care ne-a  facut sa credem ca nicidecum n-am fi in acasa, ci altundeva in Viena, pentrru ca pe scena a urcat...scoala de muzica austriaca, reprezentata de cei patru muzicieni.
Eberhard Reiter-saxofonist si clarinetist-   nascut in 1984 in Austria Superioara , studiaza saxofonul cu Peter Rohrsdorfer si clarinetul cu Gerald Kraxberg, participa la cursuri de maiestrie conduse de cei mai valorosi muzicieni austrieci. In prezent Eberhard Reiter isi desfasoara activitatea in : Vienna Saxophonic Orchestra, Trio-ul KORA, cvartetele de saxofon PRO Sax si 4 AXES si Ansamblul de muzica noua Max Brand. Din 2008 Eberhard Reiter este profesor de clarinet si saxofon la diferite scoli de muzica din Austria Superioara.
Otto Probst este absolvent al Conservatorului din Viena si i-a avut drept mentori pe Dianko Iliev , Horst Leichtfriend si Stanislaus Neuhaus. Actualmente este profesor de pian la 'Konservatorium Wien Privatuniversitat' si are o bogata activitate concertistica activand in Ansamblul XXJahrhundert, Kontrapunkte, Wiener Symponiker, Niederosterreichisches Tonkunstlerorchester.
Concertul a fost prezentat de Maria Magdalena Probst-Austia, studenta la departamentul de Anglistica si Americanistica a Univeritatii din Viena dar si la Conservatorul Josep Haydn din Eisenstadt-Austria.
Maria Magdalena Probst este membra in diferite orchestre : Vienner Jeunesse Orchester, ISO si Niderosterreich, si in 2003 a primit o Bursa Erasmus , programul intensiv al Conservatorului Boulogne-Billancourt. Pe Maria Magdalena Probst am putut-o asculta  interpretand la violoncel in editiile anterioare ale Festivalului.

Carolina Iulia Astanei-mezzosoprana, stabilita in Austria este solista in corul Operei din Graz, ORF, Schonberg Chor. Are  o prezenta continua in productiile de opera contemporane, dar si in concertele de muzica sacra sau jazz.

Clemens Rofner, originar din Tirol-Austria, a studiat bas electric, jazz si contrabas clasic la Linz si Innsbruck. A cantat alaturi de : H15, Orchestra de jazz din Tirol, Manu Delago Handmade, Christian Wegscheider, Florian Brambock, si participa la importante festivaluri de Jazz europene: Alto Adige, Tuscia in Jazz, Waves Bratislava, Europafest Bucuresti, si este distins cu importante premii ca: ' Jimmy Woode European Jazz Award-2013 si Premiul I la 'Bucharest International Jazz Competition in 2013.
Simon Springer  se naste la Innsbruck -Austria provine dintr-o familie de artisti. De la 7 ani incepe studiul percutiei clasice cu Peter Penz la Scoala de muzica din Innsbruck. Studiaza percutia si jazzul la Conservatorul Landului Tirol cu George Tauch, si este student la Konservatorium Wien Privatuniversitat la clasa de percutie jazz a profesorului Walter Grassmann. Are o foarte bogata activitate concertistica in Germania, Elvetia, Franta, Slovenia si Qatar, realizand mai multe CDuri si inregistrari TV.
A VIIa editie a Festivalului conceput si organizat de compozitoarele Adina Dumitrescu si Dana Cristina Probst , prin cele patru concerte si doua workshopuri sustinute de importanti muzicieni, prin creatiile muzicale prezentate in premiera absoluta ne-a purtat prin bogatia muzicala a clarinetului. Daca privim in timp, gandind la celelalte editii ale festivalului, vom vedea ca fiecare editie este la randul ei o...creatie. Despre care se va scrie, se va vorbi, nu numai aici-acasa, dar in toata lumea .
Multumim organizatorilor  Festivalului : AKIES MUSIC TODAY, Casa Teodorescu, Asociatiei KLAVIER ART, Forumului Austriac din Bucuresti, Primariei Orasului Baicoi, DIGIMED Medical Imaging, British Council Bucuresti, Sibelius Akatemia Helsinki, Universitatea de Muzica Bucuresti, Radio Romania Muzical, Asociatia OPUS si Centrului judetean de cultura Prahova.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu