luni, 4 iulie 2016

editia a VIII-a , FESTIVALUL INTERNATIONAL DE MUZICA CLASICA SI CONTEMPORANA 'Tintea Muzicala'


Noutatea acestei a opta editii -potrivit doamnei compozitoare Dana Probst  este aceea ca Festivalul beneficiaza de semnatura regizoarei  Dorothea Neagu iar  unii dintre interpreti sunt elevi. Micii artisti  , in viziunea regizoarei,  fac trecerea dintre perioadele muzicale, propunand un joc, o poveste, una interpretativ-muzicala, astfel incat alternarea  muzicienilor consacrati  cu  interpretarile  copiilor  au facut deliciul Concertului. Concertul de duminica a debutat cu El galan incognito un aranjament  pentru 4 viori de Dr Adina Dumitrescu in interpretarea cvartetului Alegria. ''Cvartetul de viori Alegria s-a constituit in anul 2015. Este alcatuit din copiii Vlad Stoi, Daria Popa, Ilinca Mavrodin si Anca Raducan - toti elevi in primii ani de studiu, la Scoala gimnaziala de arte nr.5, clasa profesoarei Diana Antonescu. Distinsi cu premii individuale la diferite concursuri de interpretare, membri cvartetului Alegria au obtinut anul acesta si ca cvartet premiul al II-lea la concursul losif Sava, sectiunea muzica de camera.''
Maestrul  Costin Soare si  elevul sau  Mihail Petre au reusit sa dea Tangoului din Suita Espagna(1890) anumite nuante pe care doar artistii le pot lasa in memoria auditoriului. Frumoasa imaginea profesorului cu ucenicul sau.
  '' Organizatorul Festivalului International ,,Serile de chitara", Bucuresti. Costin Soare este profesor la Colegiul National de Arte ,,Dinu Lipatti" si profesor asociat la Universitatea de Muzica din Bucuresti. Colaboreaza cu muzicieni de marca, precum mezzosoprana Claudia Codreanu si flautistul Ion Bogdan Stefanescu. In anul 2014 a lansat un CD intitulat ,,Nocturne si dansuri", cu lucrari imprimate in premiers in Romania: Johann Sebastian Bach - Suitele pentru lauta BWV 995 si 996, ,,Nocturnal, op. 70" de Benjamin Britten si ,,A11 in Twilight" de Toru Takemitsu.''


Maria Magdalena Probst ne incanta la fiecare editie a Festivalului, de data aceasta l-a avut partener pe maestrul Costin Soare in interpretarea Ariei din Bachianas brasilieras(1938) de Heitor Villa Lobos, a fost  o bucurie aceasta partitura, atat pentru interpreti cat si pentru public.

Soprana de coloratura, Ariadna Mihai a carei voce este imposibil de uitat, prin interpretarea scenica, prin ambitus acompaniata fiind de profesorul Otto Probst ne-a bucurat cu El barberillo de Lavapies(1874) -Cancion de Ploma de Francisco Barbieri. Impecabili  artisti, o voce care vine de dincolo de lumea asta alaturata cu maiestria artistica a pianistului Otto Probst.
La Paloma lui Sebastian Iradier am auzit-o in interpretarea cvartetului Passion , ''Cvartetul de chitare Passion a fost infiintat in anul 2012 in cadrul Casei de Cultura Baicoi. Este alcatuit din Gabriel Madan (15 ani), Bogdan Madan (16 ani), Eduard Statescu (15 ani) si Catalin Madan (15 ani), toti patru elevi ai profesorului Silviu Anghel. In anul 2013 cvartetul "Passion" a inceput participarea la concursuri nationale si Internationale desfasurate in tara. Astfel, cei patru elevi au obtinut timp de doi ani la rand (2014 si 2015) locul I la Concursurile nationale "Marele Premiu", Bucuresti, respectiv "Sibiu Capitals MuzicalS", Sibiu.'' sursa tinteamuzicala.org

Delicata si talentata Maria Veronica Stoian a interpretat Anonim din sec 16-Menuet, Martin Ratz-Habanera si Anonim-Vals , nadajduim sa-i putem aplauda parcursul artistic cu aceiasi bucurie cu care a stiut sa ne incante ea.

Pentru prima oara la Festival Duo Ovocutters interpreteaza mai multe partituri, printre care si Allegro din Concertul 6 in Re major pentru clavecin si orchestra de Antonio Soler, intr-un aranjament pentru clavecin si acordeon.
Duo Ovocutters alcatuit din muzicienii Sonja Leipold -a studiat flaut, pian si clavecin si Christoph Hofer-a studiat pedagogia si acordeonul, si are o bogata experienta internationala se formeaza  in 2006 , ambii muzicieni au preocupari pentru proiecte interdisciplinare si  o multa experienta artistica. '' Nascuta la Villach in anul 1983, Sonja Leipold a studiat flautul si pianul la Universitatea Mozarteum din Salzburg, respectiv clavecinul, cu prof. Augusta Campagne, la Universitatea de Muzica si Arta dramatica din Viena. Concentrandu-se deopotriva pe muzica veche si pe cea contemporana, ea este activa atat ca solista, cat si in diferite ansambluri de muzica noua si veche, participand cu regularitate la festivaluri in Europs si Asia. Pentru programul "Cembaloperspektiven", Sonja Leipold a fost distinsa cu Bursa Ministerului de cultura din Austria. De asemeni, tanara muzicina a fost finalista la concursul international de la Osaka 2009 si premiata la Concursurile Internationale Bologna, 2011 si "Annelie de Man" , Olanda, 2012. In anul 2015 Duo-ul Ovocutters a fost selectat in programul "New Austrian Sound of Music 2016/17". Din anul 2012 Sonja Leipold este membra in comitetul SIMC Austria, iar din 2016 preda ca asistent universitar la Universitatea de Muzica si Arta dramatica din Viena''  sursa tinteamuzicala.org
Daca e Festival, atunci e Carolina Iulia Astanei, Ariadna Mihai, Otto Probst, Cristina Radu...marii nostri interpreti artisti fara de care nu se poate , pentru ca numele lor sunt sinonime cu Festivalul, cu bucuria care se naste in fiecare an, fix in luna iulie( pe la inceput) si care trebuie sa tina fix 1 an pana la urmatoarea editie, cu amintiri, cu discutii, cu povesti, cu regie( de aceasta data) , cu interpreti elevi si foarte talentati, cu Maestri desavarsiti care fac momente de neuitat, pentru ca la randul lor au fost actorii unor astfel de momente. 

Din suflet multumim sponsorilor si tuturor care sprijina  acest Festival, mai sigur si precis doamnelor compozitoare Dana Cristina Probst, Adina Dumitrescu, Forumului Cultural Austriac, DIGIMED, Musiik edistamissaatio, SKE Austro Mechana, Primaria orasului Baicoi, Arts Promotion Centre Finland, Asociatia OPUS, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Radio Romania Muzical, Biserica Romano-Catolica din Ploiesti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu