miercuri, 10 iulie 2019

Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ 2019 Ediția a XI-a, Bucuria simplitatii'', 9 iulie

Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ 2019 Ediția a XI-a, Bucuria simplitatii'', 9 iulie,  '' LAUDATE DOMINUM'' in Biserica Romano- Catolica din Ploiesti    o seara incarcata de mare emotie , de mare bucurie, de laude aduse lui Dumnezeu prin muzicile interpretate, de audierea in prima auditie absoluta a lucrarii ''Laude '' pentru voce, vioara si pian pe texte din Psalmii regelui David, compozitie dedicata Preotului  Iosif Imbrisca de compozitoarea Adina Dumitrescu, co-organizatoarea Festivalului.

In cuvantul de deschidere Preotul Iosif Imbrisca a facut referire la indemnul Sfantului Parinte, al Papei Francisc, '' sa mergem impreuna !'' , acest drum catre Dumnezeu strabatut in iubire si respect, in pretuire, in fraternitate.
Compozitoarea Dana Probst , in deschiderea Festivalului ne-a prezentat un Leopold Mozart-omagiat  astfel la 300 de ani de la nastere- ''om al epocii Luminilor'', muzicianul de curte al domnitorului Arhiepiscop de Salsburg, vice-capelmaistru , profesorul de muzica de la curte, omul extrem de valoros si influent, ale carui lucrari circulau deja in  1756 in Europa. In 1755 Leopld Mozart compune ''Simfonia Pastorella'' pe care am ascultat-o in interpretarea  muzicienilor Otto Probst si Sorin Lupascu, cat de  frumos se  aude un corn natural intr-o Catedrala !
Wolfgand Amadeus Mozart -fiul lui Leopold Mozart- compune in 1780 '' Vesperae solemnes de Confessore'' , noi am ascultat 'Laudate Dominum'' intr-un aranjament pentru vioara, voce si pian.
 In momentul in care mezzosoprana Antonela Barnat a inceput sa cante, am avut senzatia ca s-au deschis cerurile. Mezzosoprana Antoanela Barnat este o artista de talie internationala, concerteaza la Opera Romana, Ateneul Roman, Studioul Mihail Jora, abordeaza genul muzical liric, cu repertoriu romantic, clasic, dar, dupa cum am putut asculta, aseara si lucrari ale compozitorilor romani contemporani, lucrari in prima auditie absoluta , carora le da viata.

 ''Laude'' compozitie  pentru voce, vioara si pian, pe versurile psalmilor regelui David scrisa de  doamna Adina Dumitrescu ne-a fost cantata in prima auditie absoluta, o compozitie extrem de puternica, aproape nelumeasca, venita din cerurile ''care spun taria lui Dumnezeu'' , si avand o interpretare pe masura talentului de exceptie al muzicienilor , este acum o lucrare care poate aseza intr-un anume spatiu    un mare  compozitor: Adina Dumitrescu.
In decursul a XI  editii de Festival , s-au interpretat nenumarate lucrari in prima auditie absoluta ale muzicienilor romani, dar nu numai romani . In aceasta privinta, si nu numai, Festivalul isi aduce tributul sau in marea cultura a lumii, datorita efortului  doamnelor compozitoare Adina Dumitrescu si Dana Probst . In cele XI editii de Festival ne-am putut intalni cu mari artisti a caror maiestrie interpretativa ne-a bucurat sufletele.
 Activitatea  violonistica a muzicienei  Raluca Ioana  Stratulat este  incununata cu numeroase premii nationale si internationale, domnia sa sustinand concerte in Europa, SUA, evoluand sub bagheta marilor dirijori : Jin Wang, Jozsef  Horvath, Horia Andreescu, Adrian Morar, si realizeaza prime auditii de muzica romaneeasca dar si internationala. Actualmente Raluca Ioana Stratulat este profesoara si  sef al Catedrei de muzica de camera a Colegiului National George Enescu- Bucuresti. O bucurie si onoare sa asculti asemenea muzician.





























''Ave Verum Corpus' scrisa in 17 iulie  1791 de W.A.Mozart si interpretata noua de  Profesorul Otto Probst si mezzosoprana Antonela Barnat ; este o lucrare ascultata in Biserica Romano-Catolica an de an  la sarbatoarea 'Corpus Christi'' , a fost dedicata la acea vreme de W.A. Mozart   lui Anton Stoll, muzicianul raspunzator cu muzica corala la Biserica din Baden. In acea perioada W.A. Mozart era intr-o perioada prolifica, lucrand si la 'Flautul fermecat'' dar si intr-o perioada binecuvantata, sotia sa asteptand nasterea unui copil.
'' Ave Verum Christi'' este unul dintre cele mai iubite si ascultate lucrari muzicale care insotesc viata crestinilor catolici de la W.A. Mozart pana in prezent.


 ''Laudamus te'  compusa in 1782 de W.A.Mozart a fost orchestrata astfel ca la sfarsitul Concertului sa poata fi interpretata de cei patru muzicieni: mezzosoprana Antonela Barnat, violonista Raluca Ioana Stratulat, cornistul Sorin Lupascu si pianistul Otto Probst.,un omagiu adus lui Dumnezeu si o bucurie publicului.
Emotionanta si extrem de profunda aceasta a XI editie de Festival, cum n-ar putea fi asa cand celebram pe Leopold Mozart  la 300 de ani de la nastere, cand ascultam pe W.A.Mozart, Christoph Furstner si ne intalnim cu o compozitie extraordinara oferita in prima auditie absoluta: ''Laude'', toate aceste compozitii inchinate Bisericii lui Dumnezeu
Multumim sponsorilor si organizatorilor care au facut posibila si aceasta a XI editie de Festival ,: Asociatia TINTEAFEST, Forumul cultural austriac, Universitatea de muzica Bucuresti, Parohia SF Nicolae Campina, Biserica romano-catolica Christos Rege-Ploiesti, Muzeul memorial Paul Constantinescu- Ploiesti, Radio Romania Muzical, Centrul de informare muzicala din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu