sâmbătă, 23 iulie 2011

Festivalul Tintea Muzicala 23-25 iulie 2011 editia a III-a, prima zi

In prima zi a Festivalului Tintea muzicala 2011 am avut deosebita placere sa -l avem  ca invitat pe Excelenta sa ambasadorul Austriei la Bucuresti, Domnul Dr. Michael  Schwarzinger  si pe sotia sa Rosi Schwarzinger.
In deschiderea evenimentului Doamna Dr.  Haiganus Preda-Schimek ne-a  invitat la o incursiune in lumea saloanelor muzicale pariziene, vieneze sau engleze  din secolele XVIII-IX. Atunci cind doamne din lumea buna, educate si cu influenta, printre care a amintit pe romanca Cleopatra Trupetzcoi(nascuta Ghica), aveau un cuvint de spus in privinta multor scriitori, muzicieni dar si politicieni. Compozitorul Liszt , era unul dintre 'rasfatatii' saloanelor doamnelor din lumea buna.
Anul acesta noi omagiem 200 de ani de la nasterea compozitorului Liszt. Dupa cum ne spunea doamna compozitoare Dana Cristina Probst , Liszt si Brahms  au fost doi compozitori care in timpul vietii nu au fost prieteni-estetic vorbind. Brahms a crezut in forma clasica iar Liszt a vrut sa faca salturi in istorie....Dar eu sunt convinsa ca daca ambii compozitori ar fi  auzit interpretarea muzicienilor de astazi,  s-ar fi declarat multumiti. Doamna soprana Cristina Radu are o voce parca rupta din cer, ne-a purtat prin alte lumi atunci cind am auzit cele Trei sonate ale lui Liszt inspirate de Petrarca. Deasemeni interpretarea la violoncel a mezinei Festivalului, muziciana  Maria Magdalena Probst a stirnit valuri de admiratie. Iar Brahms(16 valsuri op.39 pentru pian la 4 miini) nu s-a auzit vreodata mai bine ca  in interpretarea la pian a domnilor Otto Probst(Austria) si Mihail Virtosu.
foto: stinga-dreapta: Adalbert Grote -compozitor(Germania),Otto Probst(Austria), Dana Probst, Dr.Adina Dumitrescu, HIS Dr. Michael  Schwarzinger,Dr. Alexandru Badulescu
foto: stinga-dreapta : Adalbert Grote, Otto Probst, Rosi Schwarzinger, HIS Dr.  Michael  Schwarzinger ,doamna Teodorescu-mama compozitoarelor Adina Dumitrescu si Dana Probst si Dr. Alexandru Badulescu.
Dupa cum spunea doamna compozitoare Adina Dumitrescu, astazi am avut a asculta intrebarile romantice ale compozitorilor straini, insa miine vom avea a auzi raspunsurile contemporane ale celor 8 compozitori romani.Vom avea onoarea de a-i asculta pe muzicienii Daniel Kientzy (Franta) -unul dintre cei mai renumiti saxofonisti ai lumii, pe Cornelia Petroiu la viola si pe Mihail Virtosu la pian.

Deloc ultimul, dintre artistii prezenti la Festival este si artistul fotograf Octavian Balea, care ne ofera una dintre cele mai interesante si mai bogate expozitii de fotografie pe care va asteptam sa o vedeti..
Asadar, potrivit mottoului festivalului " Intrebari romantice, raspunsuri contemporane' si citind pe doamna compozitoare Adina Dumitrescu, miine vom auzi si raspunsurile contemporane ale celor 8 compozitori romani. Spre mindria noastra si marea incintare.
Organizatorii evenimentului sunt : Akies music today, Casa Teodorescu si Asociatia OPUS.
Partener media : Radio Romania Muzical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu