luni, 22 iulie 2013

Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană Țintea Muzicală ediția a V-a, 18-21 iulie 2013 - Băicoi, Ploiești, București


Si a fost  a doua zi  de Festival . Binecuvintata cu un workshop de compozitie moderat de doamna muzicolog Ruxandra Arzoiu, la care au participat compozitorii: George Balint,  Jean-Pascal  Chaigne, Adina Dumitrescu, Dieter Kaufmann, Sebastian Dumitrescu, Dana-Cristina Probst. Locul de desfasurare atit al workshopului 'Replici la polifonii medievale'cit si al Concertului'Vocile ascunse': podul Casei Teodorescu, gazda evenimentului. Un spatiu neconventional, dar foarte generos. Pe pereti au fost lipite copii ale Codexului Montpellier.
Concertul de a  doua zi de Festival a stat sub semnul 'Vocilor ascunse'. Am putut asculta" citeva piese ale unor compozitori contemporani create special pentru acest eveniment. Asadar, vocile ascunse de-a lungul istoriei. Vor fi in alternante aceste doua lumi..lumea de acum 700 de ani si cea din zilele noastre. Vom auzi un grup de piese din Codexul Montpellier  si aranjamente facute de Adina Dumitrescu, in alternanta cu vocile creatorilor care au venit din Franta-Jean-Pascal Chaigne, din Austria- Diter Kaufmann si din Romania: Dana-Cristina Probst  si Adina Dumitrescu" Ruxandra Arzoiu.


'Vocile ascunse poate le veti gasi ascunse in sonoritatile aceastea electronice" spunea doamna Ruxandra Arzoiu prezentind piesa semnata de Dieter Kaufmann, un 'deschizator de drumuri' in muzica electronica'. Am ascultat piesa " Organisch-anorganisch' inspirata dintr-o vizita a compozitorului in Islanda. Piesa a fost interpretata extraordinar de soprana  Irina Ungureanu si mezzosoprana Carolina Iulia Astanei. O piesa pe care n-o poti uita, pe care ai dori sa o reasculti, si care te insoteste o bucata de vreme. Asa am simtit  eu.

Jean-Pascal Chaigne a venit inaintea publicului cu 'De sa disparition', piesa in memoria unei poete franceze: Anne-Marie Albiach. Compozitorul Sebastian Dumitrescu ne-a daruit 'Puisque belle dame m'eime' pentru soprana si electronica(p.a.a), doamna Dana-Cristina Probst a scris'Lis ne glay-pentru mezzosoprana si pian(p.a.a) o piesa absolut impresionanta .
Interpretarea pieselor in prima auditie a fost facuta  de Carolina Iulia Astanei-mezzosoprana, Sebastian Dumitrescu-electronica, Roxana Moisanu-harpa celtica, Maria Magdalena Probst-violoncel,Otto Probst-pian electronic, Cristina Radu-soprana, Mladen Spaisinovici-violoncel si Irina Ungureanu soprana.
A fost o seara binecuvintata, o seara magnifica, in care am putut asculta lucrari in prima auditie in interpretari exceptionale.
Multumim organizatorilor  si sponsorilor, multumim compozitorilor si multumim muzicienior  pentru acest dar, pentru aceasta Lumina care este Festivalul International de muzica clasica si contemporana Tintea muzicala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu