luni, 2 noiembrie 2009

De la Halowen la noaptea Sfintului Andrei


..sau ce putem face cu traditiile noastre. Noapatea Sfantului Andrei, sau noaptea lupului(30 noiembrie) este , pentru mine, o seara magica. Stiu asta de la tatal meu. Este noaptea cind lupii isi cauta perechea, cind se ung stilpii portilor cu usturoi, cind fetele de maritat isi ghicesc ursitul. De atunci, pina la Craciun femeile nu mai lucreaza de mina, sa nu supere pe Maica Domnului. Este noaptea vrajilor. A viselor, a premonitiilor. Noaptea in care iti amintesti de cei morti. Noaptea strigoilor. In unele zone ale tarii se fac focuri, se coc turte care apoi se impart acelora care iti bat in poarta.O noapte in care nu se doarme. Steagul dacic avea un cap de lup pe el, simbolul acelui viteaz popor. O companie romaneasca, a fost destul de inspirata cind si-a pus in sigla un cap de lup. Scriu acestea pentru ca eu gasesc Noaptea Sfintului Andrei ca o ocazie foarte buna de a ne promova traditiile...pe limba noastra. Ar putea fi o oportunitate pentru companii de a organiza activitati pe PR, comunicare si marketing, deloc de neglijat. Suntem bogati in traditii si valori , si bine ar fi sa stim sa valorificam  macar parte din ele.

8 comentarii:

  1. Preferam sa importam. Am vazut de H. pe holurile scolii copii costumati in fel si chip. Astept sa vad ce se petrece de Sfantul Andrei. Cred ca va trece neobservat!

    RăspundețiȘtergere
  2. ,,poate ca NU va trece ' neobservat' daca dvs dascalii, oamenii care construiti oameni, veti avea o initiativa. Daca mai vine si un intreprinzator(2,3), un jurnal si o televiziune, iata si evenimentul. Si ce frumos ar fi, plus satisfactia dvs.Multumesc, o seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi nu ne exploatam cum trebuie nici litoralul, nici delta, nici bampirul Dracula, daramite o amarata de sarbatoare de genul asta.
    Cat despre "balaur", steagul dacilor, mi-aminteste de jocul "Dacii si romanii", primit cadou intaia data la 7 ani. Joc de strategie, deh, din pacate acum disparut din comert. Am ceva documentatie, dar nu stiu programare pc ca sa fac si sa dreg. Ca daca nu e pe pc, sanse slabute sa prinza la youngsteri.

    RăspundețiȘtergere
  4. ...domnul Cristake, fiecare cu 'jocurile' lui. O seara... jucausa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Suferim de mania imitatiei, de la `48 incoace. E boala nationala ctonica si tinde sa dea in ...pierderea identitatii nationale. Isi are originea in obsesia modernizarii cu orice pret, chiar cu pretul strivirii a ceea ce inseamna traditie si credinta. Omul romanesc pare a tanji de dorul de a fi om european, ca nu cumva sa se mai stie despre originile sale romanesti, de care se jeneaza. Ce daca s-a murit pentru Dumnezeu si neam? Treaba lor! A "noastra", cei de acum, e sa nu mai fim noi insine!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. ...da, Iuliana, ai mare dreptate. Ai spus ceva la care ar trebui sa meditam: treaba noastra ' cei de acum, e sa nu mai fim noi insine'. Suferim de mimetism...Multumesc frumos, o seara binecuvintata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aveti mare dreptate cu promovarea acestor traditii specifice noua, si s-ar putea schimba situatia prin ofertantii si-ar face promovarea pe traditiile noastre nu cele importate si cel mai bine cred ca ar de la comerciantii cei mici la cei mari sau companiile care au tangente cu turistii din alte tarii prin promovarea obiceiurilor noastre.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc frumos....mi-ar place sa ma ia cineva in serios.O seara placuta.

    RăspundețiȘtergere