vineri, 28 ianuarie 2011

China si marea criza financiara a ei de peste 5 ani

Potrivit  unui sondaj publicat pe bloomberg, China va intra in criza peste 5 ani, nici mai mult, nici mai putin. Poate din cauza imobiliarelor, a investitiilor enorme si nerentabile, a inflatiei galopante, expansiunea creditului (deh!).  Cum va fi Romania noastra atunci? Eu cred ca vom avea o  criza sociala si morala severa. Sper ca aceasta mare  putere a lumii, in caderea ei inevitabila  sa nu sfarme tot. Ieri am citit in wall-street.ro, un articol in care unii se ingrijoreaza ca 'pierdem trenul de China'. Azi , in Capital.ro,  alte presupuneri, mai realiste, ce-i drept,  se vorbeste despre clauzele contractuale impuse de China si interesele ei pentru tarile cu resurse naturale.Ce zice Bucurestiul, si cum va reactiona Guvernul, inca nu stim. Sper, insa, sa nu ne ia pe nepregatite, pentru ca noi suntem tare surprinsi citeodata de ce ni se intimpla. 

4 comentarii:

  1. Cam pesimist scenariul crizei chineze dar nu poate fi considerat improbabil.
    China a avut un avant fantastic in ultima decada datorita absorbtiilor de investitii straine dar si datorita deschiderii de noi piete de desfacere ale produselor prin aderarea la World Trade Organization de prin 2001.
    Drept pentru care a si cheltuit mult pe partea de infrastuctura.
    Acum cand mare parte din partenerii comerciali au avut de suferit din cauza lipsei acute de fonduri si a stabilitatii economice, chinezii au continuat sa cheltuie milioane de dolari pe extinderi teritoriale si constructii precum si pe preluarea anumitor sectoare de stat care fusesera privatizate prin anii '90 .
    Probabil ca in cele din urma vor avea de suferit si ei din cauza crizei, dar fara indoiala ca nu vor suferi pierderile pe care le-au suferit restul tarilor afectate de "criza economica globala".
    Vom vedea.

    RăspundețiȘtergere
  2. ...si uite asa spunem amindoi aceleasi lucruri, fiecare pre limba lui. Merci.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa mine, China va fi noua putere mondiala in maxim 10 ani. Daca se va sparge balonul imobiliar la ei vor avea de suferit investitorii speculanti de pe piata lor imobiliara. Deocamdata China este unul din cei mai mari detinatori de fonduri pentru investitii si planul lor de dezvoltare pentru urmatorii ani este unul orientat cat mai mult pe inovatie si tehnologie. Vom vedea totusi lucruri interesante, nu sunt nici ei izolati de restul lumii. Americanii au folosit oportunitatea de a face afaceri cu ei (vezi vizita in SUA a presedintelui Chinez), al nostru guvern inca se balbaie cu rusii, se cearta cu nemtii, se injura cu francezii si nu au o strategie coerenta de afaceri externe. Includerea noastra in spatiu Schengen spune multe. Criza morala si sociala severa este deja la noi, acum, a inceput de pe vremea lui Iliescu si a atins apogeul cu actualul guvern, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  4. ...speculantii, adica statul chinez.Aici e aici. Multumesc, o seara placuta.

    RăspundețiȘtergere