marți, 4 iulie 2017

Festivalul International Tintea Muzicala editia a IX-a, 1-6 iulie 2017


   Concertul ''Povesti din lumea intreaga . Improvizatie pentru un film inchipuit'  care a avut loc aseara  la Casa de Cultura Liliesti a purtat auditoriul in lumea muzicala a lui George Gershwin, Ana Bondue, Jacques Offenbach dar si in spatiul finlandez muzical 'Korvat Auki' -ansamblu finlandez de muzica .
Aria Papusii Olympia din opera Povestile lui Hoffman (scrisa 1880 de Offenbach ) a fost magistral interpretata de soprana de coloratura Ariadna Mihai, acompaniata la pian de Diana Iulia Simon. Soprana de coloratura Ariadna Mihai  activeaza ca solista de opera dar si ca profesoara in Bucuresti, colaboreaza cu importante festivaluri de muzica noua din Romania dar si in Geneva- Opera Studio si Paris. Diana Iulia Simon este doctor in compozitie al UNMB clasa prof Dan Dediu, bursiera a mai multor institutii muzicale din lume: Academia Mozarteum-Salermo, Hochschule fur Musik und Theater-Hamburg, Carl von Ossietzky Universitat-Oldenburg , Karol Lipinski Music Academy-Wroclaw iar compozitiile sale au fost cantate  in SUA, Franta, Portugalia, Romania.


Foto: soprana de coloratura Ariadna Mihai si  compozitoarea Diana Iulia Simon
Aria 'Printesa fluture'din opera cu acelasi nume scrisa in 2004  de muziciana Ana Bondue -voce Ariadna Mihai , pian Diana Iulia Simon ( 'Printesa fluture'  a fost scrisa pe un libret de Dorothea Neagu si a fost prima data interpretata la Paris in 2004 )
Colajul de piese pentru ansamblu de percutie a fost interpretat de grupul de percutie Bambino coordonat de prof Ioan Enescu. Din Grupul Bambino fac parte: Patricia Micu, Mihaita Florea, Lucy Statescu, Alexandru Ion, David Chirila, Andrei Nita Ioana Micu, Maria Grigoriu.  Vom spune peste ani ca i-am vazut acasa interpretand, iar ei vor fi ajuns deja prin marile orchestre ale lumii. Ar fi un inceput frumos al unei povesti interesante.  


Muzicianul  finlandez  Niilo Tarnanen a prezentat auditoriului, societatea   finlandeza de muzica 'Korvat  Auki'- a carui activitate muzicala este parte a culturii finlandeze. In cadrul Societatii  muzicale  'Korvat Auki ' fondata in 1977,  isi desfasoara activitatea muzicienti tineri care si-au confirmat in timp talentul si  care au ajuns nume importante ale culturii finlandeze: Niilo Tarnanen-presedinte, Heidi Hassen, Juhani Vessikala, Toumas Kettunen, Jaime Belmonte, Mikael Rechardt, Anne Teikari, Mioko Yokoiama Sergio Castrillion, Kristian Kivella, Samuli Laiho. Predecesorul  muzicianului Niilo Tarnanen la conducerea Korvat Auki  a fost compozitorul  roman Matei Gheorghiu. Niilo Tarnanen a sublinitat faptul ca este mandru sa ii succeada, si sa continue  acest proiect muzical care se numeste Korvat Auki. Membrii Korvat Auki, muzicienii care duc mai departe aceasta..poveste interesanta si muzicala, se intalnesc regulat in concerte, creeaza improvizatii ( am observat ca muzicianul a spus asta cu multa bucurie si mandrie) . 'Korvat Aauki' potrivit blogului Societatii are in program 10 concerte pe an dar si alte evenimente muzicale. Compozitorul si muzicianul Sebastian Dumitrescu este si coordonator  al 'Korvat Auki', coleg de studii si prieten cu Niilo Tarnanen , este cel caruia ar trebui sa-i multumim pentru tematica acestei editii a IX a Festivalului. Cei doi muzicieni Sebastian Dumitrescu si Niilo Tarnanen ne-au pregatit partiturile muzicale  'Improvizatie pentru un film inchipuit' I si II.


Foto: compozitorul Sebastian Dumitrescu si muzicianul Nillo Tarnanen in prezentarea 'Korvat Auki'
 
 Foto: Nillo Tarnanen in improvizatie la fagot , Igor Gross percutie, Sebastian Dumitrescu bas
Igor Gross , muzician , compozitor  si percutionist, un magician desavarsit a fost parte in  ''Improvizatia pentru un film inchipuit'' . Igor Gross este un muzician vienez si are colaborari constante cu Wienner Philharmoniker, Opera de Stat din Viena, Orchestra de Radio -Viena, Tonkunstler Niederosterreich, Phace, 20, Platypus si este totodata si fondatorul Ansamblului Black Page Orchestra.
Seara concertului de Luni 3 iulie 2017 a fost una dintre cele mai frumoase povesti, spuse si cantate de mari sau mici muzicieni. Fiecare cu bucuria, cu emotia, si cu povestea lui. Faptul ca Bambino cu ochisorii lor de copii si inimioarele lor batand in ritmul tobelor, poate sta pe scena alaturi de un Niilo Tarnanen, Sebastian Dumitrescu, Igor Gross, Ariadna Mihai si Diana Iulia Simon, inseamna mult, un fel de promisiune, un inceput frumos, o sansa data culturii.
Multumim sponsorilor si partenerilor: Primaria Orasului Baicoi, Forumul cultural austriac (Bucuresti), Taiteen edistamiskeskus-Helsinki, Casa Teodorescu-Baicoi, Universitatea de Muzica-Bucuresti, Biserica Romano-Catolica Cristos Rege-Ploiesti, Biserica Ortodoxa Sf Nicolae- Campina, ArsVentus Association-Bucuresti, Muzeul Memorial Paul Constantinescu-Ploiesti, ziarul Curierul de Baicoi, Radio Romania Muzical, Centrul de Informare muzicala -Romania, Allgemeine Deutsche Zeitung fur Rumanien, multumim doamnelor compozitoare Adina Dumitrescu si Dana Probst initiatoarele acestui eveniment muzical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu