miercuri, 5 iulie 2017

Festivalul International Tintea Muzicala editia a IX-a, 1-6 iulie 2017






Concertul  ''Puntea sufletelor'' de marti 4 iulie 2017 , a avut loc la Biserica Romano-Catolica Cristos Rege Ploiesti . Si la aceasta editie a Festivalului ne-am bucurat de generozitatea si gazduirea Bisericii Romano-Catolice . In deschiderea Concertului   preotul paroh Iosif Imbrisca a tinut sa laude efortul doamnelor compozitoare Adina Dumitrescu si Dana Probst si a accentuat faptul ca, prin muzica ne putem apropia mai mult de Dumnezeu, Creatorul a toate.



foto: prof. Otto Probs, Dr. Adina Dumitrescu-co-organizator, Dana Cristina Probst co-organizator
Dealtfel , ''Puntea sufletelor'' este si numele unei lucrari extraordinare pe care am avut bucuria sa o ascultam in prima auditie absoluta aseara, compusa de compozitoarea Dana Probst. Iubirea, ca o punte intre doua suflete, iubirea  este tema acestei partituri muzicale. Compozitoarea , in deschiderea concertului a facut un elogiu lui Dinu Lipatti de la a carui nastere se implinesc 100 de ani, aceasta editie fiind una dedicata personalitatii  sale dar si un omagiu pentru cei  care i-au fost profesori, la aceasta editie ascultandu-se deopotriva lucrari semnate de : Nadia Boulanger  si  Mihail Jora. Tot despre geniul lui Lipatti, despre necesitatea   unui Festival-Concurs international  Dinu Lipatti a vorbit si Profesorul Alexandru Badulescu, facand un scurt periplu in activitatea si viata marelui compozitor.
Concertul a inceput cu " Ave Maria-Meditatie la primul preludiu de Bach ' compusa in 1852-1859 si interpretata de o voce de exceptie: soprana de coloratura Ariadna Mihai, la pian -compozitoarea Dana Probst

'' Partea a -IIa a concertului pentru marimba si vibrafon'' semnat de Darius Milhaud si compusa in 1947 ne-a fost interpretat de compozitorul vienez Igor Gross . Acest muzician al carui talent este dublat de o generozitate nemaiintalnita, a venit cu masina personala plina de instrumente muzicale - inclusiv vibrafonul- de la Viena , pentru a se asigura ca Festivalul are toate instrumentele necesare. Nu putem decat sa-i multumim, facand o reverenta,  pentru ca   prin acest gest  a fost posibila o premiera a  vibrafonului , la Festival, in Biserica Romano-Catolica Cristos Rege din Ploiesti
 

Muzicianul si compozitorul vienez Igor Gross este membru fondator a ansamblului Black Page Orchestra, concerteaza constant in marile orchestre, colaborand cu formatii de muzica contemporane. Prezinta in Festival Joi 6 iulie ''Sourdough' pentru vibrafon si electronica , piesa creata de Igor Gross  in 2016, o premiera in Romania.

Soprana de coloratura Ariadna Mihai in ''Aria Papusii Olympia Les oiseaux dans la  charmille''din Opera Povestirile lui Hoffman scrisa in 1880 a fost exceptionala starnind valuri de aplauze, si pretuirea publicului. Interpretarea a fost intr-adevar spectaculoasa, imbinand puritatea, inocenta, cu maestria muzicala. Mult timp voi avea aceasta fascinanta imagine a unei mari soprane de coloratura in minte. Ariadna Mihai a fost masteranda la clasa prof Silvia Voinea. Silvia Voinea a debutat pe scena cu cu acest rol al ''Papusii Olympia'' in 1968.
Muzicianul finlandez Niilo Tarnanen vine in fata auditoriului cu trei creatii proprii pentru fagot solo. Muzicianul a tinut sa interpreteze fiecare partitura intr-un anume loc al Catedralei Cristos Rege din Ploiesti . Astfel ca ''Logistrics'' din ciclul 'Fanfare si patru bagatele' creata in 2010-2015 a fost interpretata in partea de sud (partea dreapta a SF Altarului_), ''Portrait'' din ciclul Fanfare si patru bagatele pentru fagot solo(creata in 2010-2015) a fost interpretata in fata Sfantului Altar, iar pentru a treia piesa: ''Rush Hour''din ciclul Fanfare si patru bagatele(2010-2015)  compozitorul a mers in  partea de nord (stanga SF Altar) . Pentru auditoriu acest fapt a simbolizat unitatea muzicala, spirituala, un semn muzical si un omagiu  pe care compozitorul finlandez a dorit sa-l lase in Sfanta Catedrala prin muzica fagotului grava dar bogata in acelasi timp.



































Partitura 'Puntea sufletelor' scrisa de compozitoarea Dana Cristina Probst special pentru Festival  a fost interpretata la pian de profesorul Otto Probst si la vibrafon de compozitorul Igor Gross. ''Puntea sufletelor '' este o promisiune, o dorinta, o poveste de iubire cu final fericit, o incununare a spiritului''Din punct de vedere muzical 'puntea'propusa de aceasta lucrare este alcatuita din primele semne armonice comune ale suntetelor Re si La bemol, aproximand sirul natural al armonicelor la sistemul temperat. Aceste cateva sunete armonice nu pot fi auzite  explicit  decat in ultima parte a piesei la vibrafon, unite intr-un motiv scurt, fragil, discret'' asemeni unei punti dintre doua suflete. Sunt convinsa ca aceasta piesa va fi cantata pe mari scene, pentru maiestria componistica si nuantele muzicale cu care a fost scrisa.



Foto compozitorul Igor Gross si profesorul Otto Probst interpretand ''Puntea sufletelor'' de Dana Probst
Dr Diana Iulia Simon compune special pentru editia a -IXa a Festivalului piesa '' Sfaturile Mantuitorului''
pentru soprana , vibrafon si pian. Potrivit compozitoarei, 'Sfaturile Mantuitorului'' reprezinta'' o adaptare a unei secvente dintr-o lucrare mai ampla pe care am  scris-o in 2012, inca neprezentata publicului in integritatea ei: Patimile Mantuitorului' -cantata sacra pentru cinci solisti si orchestra de camera.''
Textul care a inspirat-o este cap. XIV al SF Evanghelii dupa Ioan (v.1-2, 4, 6, 27). Partitura a fost interpretata de soprana de coloratura Ariadna Mihai, vibrafon-muzicianul Igor Gross si pian -compozitoarea.
Speram intr-o premiera a piesei 'Patimile Mantuitorului'' in integralitate, si de ce nu, la Ploiesti.




















Concertul '' Puntea sufletelor'' s-a incheiat tot cu lucrarea ' AVE MARIA' din Ellen Gesang III  de Franz Schubert , pe versurile lui Walter Scott(1825) interpretata de soprana de coloratura Ariadna Mihai si compozitoarea Diana Iulia Simon- pian


Astfel, Concertul'Puntea sufletelor' din cadrul editiei a IXa a Festivalului International 'Tintea Muzicala''2017, s-a dovedit a fi un spatiu al intalnirilor muzicale, in care atat maiestria  muzicienior-compozitori, cat si al interpretilor partiturilor au produs publicului o mare emotie, o bucurie care ne umple sufletele 1 an, pana la urmatoarea editie a Festivalului. Compozitoarea Dana Probst spunea in deschidere ca pentru o editie a Festivalului se munceste un  an intreg, Truda creatorilor, a artistilor, efortul lor deosebit este rasplatit atat de public, dar si de posteritatea care va sti ca lucrarile muzicale: "" Puntea sufletelor'', ''Sfaturile Mantuitorului'',''Sourdough'', ''Semn de carte'', ''Piesa noua'', ''Absolutely''..au fost cantate in premiera absoluta in acest Festival.
Multumim inca o data compozitorului vienez Igor Gross pentru efortul si generozitatea sa, de a aduce vibrafonul in Festival. Multumim tuturor acelora care au facut posibil acest eveniment muzical, in mod deosebit initiatoarelor Festivalului , doamnelor compozitoare Dana Cristina Probst si Adina Dumitrescu.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu