marți, 3 iulie 2018

Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ 2018 Ediția a X-a. CENTENARE

2 iulie 2018 , Muzeul Paul Constantinescu Ploiesti , prima zi de Festival, primul Concert, extraordinar, o calatorie muzicala si istorica in timpuri , intilniri fabuloase cu personaje celebre, cu muzicieni, personalitati marcante ale istoriei neamului romanesc dar si cu muzicieni austrieci care prin contributia lor celebra si-au scris cu aur numele in cartea bogata a muzicii.

Bucuria reintilnirii cu Dr Prof Alexandru Badulescu care timp de 10 ani a insotit prin prezenta Domniei sale Festivalul a fost mare. O prezenta uriasa a culturii noastre acest om, care stie, asemeni unui vrajitor iscusit sa te duca prin istorie , muzica si personalitatile ei, care are o vasta experienta si un mare farmec de a povesti intilnirile Domnei Sale cu corifeii muzicii. Nu am putut sa nu vedem iubirea de patrie , de neam, asociata cu pasiunea pentru tot ce inseamna muzica si marele respect pentru compozitori, pretuirea actului componistic si a patrimoniului muzical romanesc.

Foto: compozitoarea Dana Cristina Probst si Dr. Prof Alexandru Badulescu
Aceiasi pretuire si omagiu inchinat muzicii si compozitorilor am vazut-o de-a lungul celor 10 ani de Festival si la doamnele compozitoare Dana Cristina Probst si Adina Dumitrescu, initiatoarele acestui eveniment ,  prin tematica fiecarei editii; fiecare editie fiind...o compozitie  in sine, un mesaj lasat contemporanilor, in care s-au impletit primele auditii absolute cu capodoperele muzicale asociate cu interpretarile desavirsite ale muzicienilor interpreti. N-am numarat cite compozitii absolute sau in premiera romaneasca au fost in cei 10 ani, citi muzicologi si interpreti au venit la Festival, dar am numarat zilele pina la Festival. 
Doamna compozitoare Dana Probst, venita din spatiul si bogatia austriaca a muzicii, impreuna cu profesorul si pianistul Otto Probst si mezzosoprana Carolina Iulia Astanei , prin cuvintul de deschidere , ne-a condus catre   lumea plina de iubire si poezie a liedului,  dar si a  muzicilor scrise la inceput de secol XX cu sursa de inspiratie in cintecul si jocul popular , scrise pentru pian si voce de Tiberiu Brediceanu, Gheorghe Dima, Alfonso Castaldi si Constantin Brailoiu . Astfel, Festivalul omagiaza Centenarul unirii printr-o imbinare generoasa intre compozitii scrise inainte de 1918 si contemporanii nostri .
Mezzosoprana Carolina Iulia Astanei, prin talentul,  tehnica vocala si vasta experienta, acompaniata la pian de profesorul Otto Probst ne-a interpretat aceste partituri cu atit de mult farmec si profunzime  , traducind spre deliciul publicului din Korngold si Zemilinsky , apoi interpretind lucrarile  scrise de Brediceanu, Dima si Brailoiu , dar si altele care nu au fost in program. Ziua de nastere a Domniei sale a fost pe 2 iulie, aseara, si ii spunem inca o data LA MULTI SI FERICITI ANI, o veritabila ambasadoare si prietena a Festivalului pe care am simtit-o  foarte foarte aproape de inimile noastre, si ii multumim astfel. 

Dar a fost numai prima zi de Festival, urmeaza, potrivit programului concertul din Bucuresti  -Universitatea Nationala de Muzica sala Auditorium joi 5 iulie, Campina- Parohia Sf Nicolae duminica 8 iulie  si din nou Ploiest -Biserica Romano-Catolica Cristos Rege luni 9 iulie  . 
Sarbatorirea Centenarelor, 100 de ani de la intemeierea Statului national unitar si 100 de ani de Republica Austriaca ,  continua  si suntem asteptati cu mare drag toti care dorim sa fim partasi acestui eveniment. Intrarea a fost si este libera.
Multumim sponsorilor si organizatorilor : Asociatia Culturala Tintea Fest, Forumul cultural austriac, Universitatea de muzica Bucuresti, Biserica Romano- Catolica Ploiesti, Biserica Parohia Sf Nicolae-Campina, Muzeul memorial Paul Constantinescu-Ploiesti, Radio Romania Muzical, Centrul de informare Muzicala Romania,.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu