Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ 2018 Ediția a X-a. CENTENARE
9 iulie 2018, orele 19 , Concert Biserica Romano- Catolica Cristos Rege , Ploiesti, ultima zi de Festival, finalul celei de a Xa editie omagiala a Festivalului inchinata Centenarelor- 100 de ani de la intemeierea statului roman unitar si 100 de ani de Republica Austriaca, istorie si muzica, compozitori straluciti care , prin creatiile lor au insotit evenimentele vremii, de la a caror nastere sarbatorim 100 de ani, si compozitori contemporani noua, cu muzicile carora ne-am intilnit in cei 10 ani de Festival.
''...sa-i multumim lui Dumnezeu ! '' cuvintul de deschidere a apartinut preotului Bisericii Romano-Catolica Cristos Rege care a adus multumiri Dumnezeului nostru care da toate, care umple omul cu daruri si haruri spre bucuria aproapelui; cu multumiri aduse doamnelor compozitoare Dana Cristina Probst si Adina Dumitrescu pentru efortul '' de a integra valorile spirituale '' , prin tematica propusa la fiecare editie de Festival care a adus oaspeti de seama in Biserica Romano-Catolica din Ploiesti, si anume Ambasadorul Austriei, Excelenta sa Dr. Michael Schwarzinger si pe sotia sa Rosi Schwarzinger, dar si al Nuntiului Papal, a multor compozitori si interpreti consacrati , dar si pe mai tinerii nostri contemporani muzicieni.
In deschiderea concertului am putut asculta in interpretarea muzicienelor Mihaela Mitrofan-vioara si Adriana Maier -pian ''Hora unirei'' scrisa de Alexandru Flechtenmacher in 1856 pe care George Enescu o transcrie in anul 1917 si o cinta soldatilor care luptau in transee pentru reintregirea tarii. Aceasta partitura muzicala a insotit soldatul roman, si nu de putine ori a fost si ultima muzica pe care a mai auzit-o in aceasta lume.
foto Mihaela Mitrofan -vioara interpretind ''Hora unirei'
''La mere est plus belle' de Debussy a fost interpretata de mezzosoprana Carolina Iulia Astanei si de Prof. Otto Probst la pian; mult timp de acum inainte imi voi aminti-si nu numai eu- aceasta interpretare. Magnifica a fost aseara doamna Carolina Iulia Astanei, prin absolut toate partiturile interpretate- ''Les Angelus . Au matin de Vierne, Somnoroase pasarele de Gheorghe Dima, Primavera de Castaldi, Pie Jesu de Lili Boulanger, a fermecat audienta cu vocea sa de exceptie. Trecerile de la marii compozitori de acum 100 de ani la contemporanii nostri Dana Cristina Probst -''Vers les quatre points pentru clarinet solo-2011 V -.Le centre si Sebastian Dumitrescu (nascut la 100 de ani dupa Grigoras Dinicu) -Stangacie-2018, au adus si mai multa bogatie artistica concertului. Dana Cristina Probst este stabilita din 1994 la Viena, este laureata mai multor Festivaluri si posesoarea mai multor burse de studii, primeste comenzi de compozitie pentru renumite ansambluri, printre care: 'Reconsil', ''Phance', Wiener College', ' Traiect','Archaeus', 'Trio Contraste', lucrarile sale sunt interpretate in toata lumea, in cadrul Festivalului are zeci de compozitii fie in premiera absoluta, fie in premiera romaneasca . Sebastian Dumitrescu ne-a oferit aseara compozitia 'Stangacie' pentru chitara bas solo scrisa in 2018 pentru Festival; Sebastian Dumitrescu in prezent este profesor la Academia Sibelius-Finlanda, unde preda cursuri de Teoria muzicii, are mai multe burse de studii, face parte din Korvat Auki Ensemble-Helsinki care este un ansamblu de tineri compozitori finlandezi , pe care il si conduce, lucrarile lui se cinta fie in premiera absoluta fie in premiera romaneasca in Festival, este pasionat de muzica microtonala si a scris 'Kaikujen valeus' pentru kantele-instrument popular finlandez. Seara concertului s-a terminat cu 'Pie Jesu' scrisa de Lili Boulanger cu citeva zile inainte de a pleca din aceasta lume, in 1918; aceasta fascinanta compozitoare pentru care colegii ei de peste un veac au multa pretuire si admiratie, cintindu-i lucrarile in Festivaluri si evenimente muzicale omagiind astfel un mare talent care a daruit lumii foarte mult intr-un timp prea scurt.
Pretuire si admiratie se cuvine a da celor doua compozitoare organnizatoare de Festival si anume Adina Dumitrescu-Finlanda si Dana Cristina Probst-Austria, pentru efortul in organizarea Festivalului dar si pentru talentul componistic recunoscut in toata lumea, pentru respectul si admiratia fata de colegii de breasla, de acum un veac sau contemporani si prieteni.
Multumim tuturor acelora care au facut posibil acest Festival,: Asociatia culturala Tintea Fest, Forumul Cultural Austriac, Universitatea de Muzica Bucuresti, Biserica Romano-Catolica Cristos Rege si Biserica Ortodoxa Sf Bicolae Campina, Muzeul Memorial Paul Constantinescu-Ploiesti, Radio Romania Muzical, Centrul de Informare Muzicala din Romania .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu