miercuri, 8 iulie 2015

Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ editia a VII-a, 2-5 iulie 2015



Muzicienii au ales ca din  programul Concertului sa faca parte atat lucrari foarte cunoscute-Summertime, Over the Rainbow, Hero   dar si lucrari care sa ii reprezinte cat mai bine, punandu-le in evidenta maiestria si talentul: Clarinet Concerto, partile 3 si 4 din Hot -sonate pentru saxofon si pian, Suite Hellenique , Straight no Chaser


Cei cinci  muzicieni  care au adus marea muzica pe scena Casei de Cultura: Eberhard Reiter-clarinet, Otto Probst-pian, Carolina Iulia Astanei - mezzosoprana, Clemens Rofner-chitara bas si Simon Springer-tobe.
Un concert de jazz, pop si muzical  care ne-a  facut sa credem ca nicidecum n-am fi in acasa, ci altundeva in Viena, pentrru ca pe scena a urcat...scoala de muzica austriaca, reprezentata de cei patru muzicieni.
Eberhard Reiter-saxofonist si clarinetist-   nascut in 1984 in Austria Superioara , studiaza saxofonul cu Peter Rohrsdorfer si clarinetul cu Gerald Kraxberg, participa la cursuri de maiestrie conduse de cei mai valorosi muzicieni austrieci. In prezent Eberhard Reiter isi desfasoara activitatea in : Vienna Saxophonic Orchestra, Trio-ul KORA, cvartetele de saxofon PRO Sax si 4 AXES si Ansamblul de muzica noua Max Brand. Din 2008 Eberhard Reiter este profesor de clarinet si saxofon la diferite scoli de muzica din Austria Superioara.
Otto Probst este absolvent al Conservatorului din Viena si i-a avut drept mentori pe Dianko Iliev , Horst Leichtfriend si Stanislaus Neuhaus. Actualmente este profesor de pian la 'Konservatorium Wien Privatuniversitat' si are o bogata activitate concertistica activand in Ansamblul XXJahrhundert, Kontrapunkte, Wiener Symponiker, Niederosterreichisches Tonkunstlerorchester.
Concertul a fost prezentat de Maria Magdalena Probst-Austia, studenta la departamentul de Anglistica si Americanistica a Univeritatii din Viena dar si la Conservatorul Josep Haydn din Eisenstadt-Austria.
Maria Magdalena Probst este membra in diferite orchestre : Vienner Jeunesse Orchester, ISO si Niderosterreich, si in 2003 a primit o Bursa Erasmus , programul intensiv al Conservatorului Boulogne-Billancourt. Pe Maria Magdalena Probst am putut-o asculta  interpretand la violoncel in editiile anterioare ale Festivalului.

Carolina Iulia Astanei-mezzosoprana, stabilita in Austria este solista in corul Operei din Graz, ORF, Schonberg Chor. Are  o prezenta continua in productiile de opera contemporane, dar si in concertele de muzica sacra sau jazz.

Clemens Rofner, originar din Tirol-Austria, a studiat bas electric, jazz si contrabas clasic la Linz si Innsbruck. A cantat alaturi de : H15, Orchestra de jazz din Tirol, Manu Delago Handmade, Christian Wegscheider, Florian Brambock, si participa la importante festivaluri de Jazz europene: Alto Adige, Tuscia in Jazz, Waves Bratislava, Europafest Bucuresti, si este distins cu importante premii ca: ' Jimmy Woode European Jazz Award-2013 si Premiul I la 'Bucharest International Jazz Competition in 2013.
Simon Springer  se naste la Innsbruck -Austria provine dintr-o familie de artisti. De la 7 ani incepe studiul percutiei clasice cu Peter Penz la Scoala de muzica din Innsbruck. Studiaza percutia si jazzul la Conservatorul Landului Tirol cu George Tauch, si este student la Konservatorium Wien Privatuniversitat la clasa de percutie jazz a profesorului Walter Grassmann. Are o foarte bogata activitate concertistica in Germania, Elvetia, Franta, Slovenia si Qatar, realizand mai multe CDuri si inregistrari TV.
A VIIa editie a Festivalului conceput si organizat de compozitoarele Adina Dumitrescu si Dana Cristina Probst , prin cele patru concerte si doua workshopuri sustinute de importanti muzicieni, prin creatiile muzicale prezentate in premiera absoluta ne-a purtat prin bogatia muzicala a clarinetului. Daca privim in timp, gandind la celelalte editii ale festivalului, vom vedea ca fiecare editie este la randul ei o...creatie. Despre care se va scrie, se va vorbi, nu numai aici-acasa, dar in toata lumea .
Multumim organizatorilor  Festivalului : AKIES MUSIC TODAY, Casa Teodorescu, Asociatiei KLAVIER ART, Forumului Austriac din Bucuresti, Primariei Orasului Baicoi, DIGIMED Medical Imaging, British Council Bucuresti, Sibelius Akatemia Helsinki, Universitatea de Muzica Bucuresti, Radio Romania Muzical, Asociatia OPUS si Centrului judetean de cultura Prahova.




luni, 6 iulie 2015

Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ editia a VII-a, 2-5 iulie 2015

Ziua a patra 5 iulie, " Clarinetul si vocea in timpuri incrucisate'

muzicienii concertului: muzicolog Alexandru Badulescu, Emil Visenescu -clarinet, Mikko Raasaka-clarinet, Eberhard Reiter-saxofon, Adina Dumitrescu-compozitoare, Otto Probst-pianist, Oana Visenescu-viola, Diana Spanu-Danila pian, Antti Vahtola-pian, George Balint compozitor si dirijor, Ariadna Mihai soprana de coloratura
La concertul de duminica  din Biserica Romano Catolica 'Cristos Rege' din Ploiesti   am putut asculta piese compuse in perioadele 1600-1800 dar si in prima auditie absoluta semnata de dirijorul si compozitorul George Balint , 'lucrari din diferite stadii ale istoriei muzicii' cum spunea in deschidere initiatoarea Festivalului Dr. Adina Dumitrescu

 Pieta Signore(1675) creata de Alessaandro Stradella(1645-1682) -compozitor italian al barocului de mijloc, un aristocrat toscan deja celebru la 20 de ani pentru creatiile sale- a fost interpretata de vocea magnifica si sensibila a mezzosopranei Carolina Astanei , acompaniata la pian de profesorul Otto Probst.
Introduction et Air Suedios  varie Op 12 pentru clarinet si pian , piesa scrisa in 1804 de Berhard Henrick Crussel a fost interpretata de Mikko Raasaka la clarinet si Antti Vahtola la pian. Antti Vahtola este finlandez, un muzician multilateral deschis noului, cu un repretoriu vast, are in prezent activitate didactica profesor fiind la Music Institute Juvenalia din Espoo.

Motet Qui non diligit te (scrisa in 1697) de Sebastien de Broussard (1655-1730) francez, teolog ,  filosof si compozitor dar si un carturar autodidact a fost cantata cum n-am mai auzit pe nimeni  de Ariadna Mihai soprana de coloratura, acompaniata la pian de Diana Spanu-Danila. Ariadna Mihai este solista de opera dar si profesoara de canto in Bucuresti, colaboreaza cu festivaluri de muzica noua din Romania iar masteratul  l-a obtinut la clasa doamnei profesoare Silvia Voinea , la U.N M Bucuresti. In prezent Ariadna Mihai poate fi ascultata in concerte pe marile scene  din Romania.
foto: soprana de coloratura Ariadna Mihai
12 Duete pentru clarinet K.V 478 scrisa in 1786 de Mozart  ni i-au adus din nou impreuna pe Mikko Raasaka si Emil Visenescu, doi mari prieteni, doi mari clarinetisti . Mikko Raasaka locuieste la Helsinki, in Finlanda , obtine titlul de doctor la Academia de Muzica Sibelius, si a cantat in prima auditie absoluta zeci de lucrari compuse pentru clarinet. Emil Visenescu este membru al Filarmonicii de Stat 'George Enescu',  a fost distins cu bursa de studii 'Martha Moser'in 2000 si cu Premiul 'Tehumi -Preis'in 2002, are in prezent si cariera didactica.
Panis Angelicus scrisa in 1869 de compozitorul Cezar Frank(1822-1890)belgian, compozitor , organist si profesor la Conservatorului din Paris a fost interpretata de mezzosoprana Carolina Astanei si de profesorul Otto Probst la pian. Mezzosoprana Carolina Iulia Astanei este stabilita in Austria unde activeaza ca solista a corului Operei din Graz, dar poate fi vazuta si in distributia unor importante productii de opera contemporana, in concerte de muzica clasica, jazz. Otto Probst este vienez, profesor de pian la 'Konservatorium Wien Privatunviersitat', are o bobgata activitate concertistica in diferite ansambluri si orchestre: Wiener Symphoniket, Ansamblul Kontrapunkter.

Compozitorul George Balint creeaza  special pentru Festival 'Note de primavara pentru soprana, vioara si pian' pe versuri de George Bacovia, lucrare in prima auditie absoluta dirijata de compozitor si interpretata de soprana de coloratura Ariadna Mihai ,Oana Visenescu-vioara si Diana Spanu-Danila -pian. "Cantecul 'inscenat' pe fundalul primaverii se contureaza pe parcursul a sapte momente contrastante melodic si ritmic. Unitatea formala este referentiata de stima solista, pe reperul unui vast intreg sau fragment, urmat de scurte elemente vocale. Acompaniamentul este sustinut de vioara si pian, doua instrumente prezente adesea in lirica bacoviana'-George Balint.  George Balint este dirijorul Teatrului National de Opereta din Bucuresti, si a fost distins cu nenumarate premii nationale si internationale pentru compozitie dar si cu cu premiul 'George Enescu' al Academiei Romane in 2002.


Pentru ca sunt fericiti marii muzicieni-interpreti atunci cand se intalnesc , cei trei clarinetisti ai Festivalului : Eberhard Reiter(Austria), Mikko Raasaka(Finlanda) si Emil Visenescu au oferit publicului lucrari in afara programului, indelung aplaudate.


In premiera la Festival am ascultat muzica traditionala finlandeza interpretata la  liru de marele clarinetist Mikko Raasaka, Doamne! cu cata  veneratie isi atingea lirul, cu cata mandrie si maiestrie ne-a cantat, lasandu-ne un dar  din cultura traditionala finlandeza, pentru care ii multumim.
Doua parti din 'Opt piese op 93 pentru clarinet viola si pian , lucrare compusa in 1908, a fost interpretata de TRIO MOZAIC. Un trio format din muzicieni de exceptie: Emil Visenescu-clarinet,Oana Visenescu-viola si Diana Spanu-Danila la pian. Oana Visenescu a fost distinsa cu mai multe premii nationale-cu Premiul 'Mihail Jora' - si internationale , participa la festivaluri si concursuri muzicale si poate fi vazuta pe marile scene din Romania dar si din strainatate. Diana Spanu-Danila  muzicolog si  pianista la catedra de Acompaniament a Liceului de muzica 'George Enescu', poate fi ascultata pe marile scene de concert din Romania.


 'Festivalul ideilor'- Festivalul Tintea muzicala-initiat de  doamnelor compozitoare Adina Dumitrescu si Dana Probst  a beneficiat  la concertul de duminica   de prezentarea domnului profesor Alexandru Badulescu care are o activitate culturala de peste 60 de ani, creatorul unor mari evenimente culturale: Concursul de interpretare 'Paul Constantinescu'-Ploiesti, a Festivalului Tinerilor dirijori de la Busteni, si a Cursurilor universitatii de vara 'Nicolae Iorga'. Domnia sa a subliniat rolul contemporanilor nostri compozitori in cultura, importanta prezentarii la Festivaluri a pieselor in prima auditie absoluta, si a facut o incursiune in editiile trecute ale Festivalui , apreciind eforturile  organizatorilor


foto:  Alexandru Badulescu, Otto Probst , Dana Cristina Probst
Pentru a treia oara Festivalul a organizat un  concert in  Biserica Romano  Catolica'Cristos Rege' din Ploiesti, gazde excelente, noi   multumim pentru bucuria cu care ne-au primit.

duminică, 5 iulie 2015

Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ editia a VII-a, 2-5 iulie 2015

Ziua a treia, Concertul de Sambata 4 iulie, ... si de n-ar fi nici nu s-ar povesti






La concertul de sambata seara ne-am putut bucura de prezentele compozitorilor Karmella Tsepkolenko (Ukraina), Diana Gheorghiu, Adina Dumitrescu, Octavian Nemescu care au scris special piese muzicale pentru Festival-lucrarile sunt compuse in 2015-, si au fost prezentate publicului in auditie absoluta. Cat de usor sau de greu este sa compui muzica folosindu-te de clarinet, saxofon si viola+ electronica, probabil ca numai compozitorii stiu sa raspunda, socotind zilele si noptile  de truda si de cautari, de sacrificii. Fiecare muzician si-a adus ofranda, primita cu multa bucurie si aplauze de catre public.
Karmella Tsepkolenko  a stiut sa ne poarte cu gandul si cu sufletul catre armoniile natale si scoala de muzica rusa. Karmella Tsepkolenko, nascuta in Odesa, studiaza in Ukraina si Rusia, participa la multe festivaluri si concursuri unde este laureata, si este autoare a peste 100 de lucrari,  fondatoarea si managerul  Festivalului international de muzica contemporana'Doua zile si doua nopti de muzica noua',  initiatoarea Societatii Internationale de muzica contemporana din Ucraina. Lucrarea  Duel-Duo nr.12 pentru clarinet bas si banda ' invoca o serie intreaga  de emotii, mergand de la comic pana la tragic'ideea principala fiind competitia dintre doua instrumente: clarinet si bas.
 Diana Gheorghiu prin a ei' Dragonfly V' ne-a spus o poveste  in multe nuante , lucrarea este inspirata de poemul lui Alfred Tennyson, 'ciclul Dragonflay este gandit ca o metafora a metamorfozei   si cuprinde mai multe piese bazata pe o metoda de compozitie personala, de inspiratie arhetipal-heterofonica, intitulata tehnica umbrelor captive'-Diana Gheorghiu.
Adina Dumitrescu ne-a adus 'Penitence et Anthropologie' in care m-am regasit, o extraordinara si impecabila creatie care te face sa iti pui multe intrebari, 'lucrarea isi are izvoarele in trei discursuri melodice foarte asemanatoare, dar care apartin unor traditii foarte diferite: unul provine dintr-o cantare crestina, un altul dintr-o cantare a unui popor siberian(nganasan), iar cel de-al treilea din culturile selk'nam ale Tarii de Foc'-Adina Dumitrescu.
 Octavian Nemescu ne-a bucurat sufletele cu muzica sa dar si cu prezenta notabila . 'Cei doi clarinetisti canta pe fondul muzicii de pe banda. Acest fond este centrat pe sunetul Do, respectiv pe spectrul acestui sunet. Culorile timbrale extrem de variate reprezinta invocatii magice. Cei doi instrumentisti incep sa cante la unison melodia originara pentru ca apoi destinele lor sa se desparta-unul evoluand in directia comprimarii melodiei, celalalt in sensul dilatarii ei. Primul ajunge la un discurs muzical de tip pulsatoriu, partenerul lui, dimpotriva, la sunetele lungi , disparate. Abia  finalul lucrarii reuneste cele doua  destine inaintea unui moment modulatoriu. Piesa se sfarseste brusc, in fata unei noi modulatii"-Octavian Nemescu.
Interpretarile muzicienilor au fost impecabile, si am primit din partea lor  toata gama de sentimente   si bucuria cantului  pe care  au stiut sa ne-o transmita. Imaginea celor trei prieteni clarinetisti cantand cu pasiune impreuna : Emil Visenescu(clarinet), Eberhard Reiter( Austria)-saxofon si Mikko Raasaka(Finlanda)-clarinet imi va ramane mult timp in minte, pentru ca  ce s-a intamplat in acele momente este foarte foarte rar. Electronica a fost in grija doamnei Erica Nemescu care ne-a condus  prin lumea noua(sa spunem asa) a muzicii, apoi interpretarea Oanei Visenescu la vioara si a Dianei Spanu-Daila la pian au intregit acest festin muzical la care am luat parte. 
Mozart spunea in 1778 intr-o scrisoare catre tatal sau ' ...ah daca am avea clarinetti! " , i-as raspunde: Bucura-te si fii fericit  domnule Mozart ,  avem mari clarinetisti si atat de frumosi compozitori! Atat de frumosi.....