duminică, 5 iulie 2015

Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ editia a VII-a, 2-5 iulie 2015

Ziua a treia, Concertul de Sambata 4 iulie, ... si de n-ar fi nici nu s-ar povesti






La concertul de sambata seara ne-am putut bucura de prezentele compozitorilor Karmella Tsepkolenko (Ukraina), Diana Gheorghiu, Adina Dumitrescu, Octavian Nemescu care au scris special piese muzicale pentru Festival-lucrarile sunt compuse in 2015-, si au fost prezentate publicului in auditie absoluta. Cat de usor sau de greu este sa compui muzica folosindu-te de clarinet, saxofon si viola+ electronica, probabil ca numai compozitorii stiu sa raspunda, socotind zilele si noptile  de truda si de cautari, de sacrificii. Fiecare muzician si-a adus ofranda, primita cu multa bucurie si aplauze de catre public.
Karmella Tsepkolenko  a stiut sa ne poarte cu gandul si cu sufletul catre armoniile natale si scoala de muzica rusa. Karmella Tsepkolenko, nascuta in Odesa, studiaza in Ukraina si Rusia, participa la multe festivaluri si concursuri unde este laureata, si este autoare a peste 100 de lucrari,  fondatoarea si managerul  Festivalului international de muzica contemporana'Doua zile si doua nopti de muzica noua',  initiatoarea Societatii Internationale de muzica contemporana din Ucraina. Lucrarea  Duel-Duo nr.12 pentru clarinet bas si banda ' invoca o serie intreaga  de emotii, mergand de la comic pana la tragic'ideea principala fiind competitia dintre doua instrumente: clarinet si bas.
 Diana Gheorghiu prin a ei' Dragonfly V' ne-a spus o poveste  in multe nuante , lucrarea este inspirata de poemul lui Alfred Tennyson, 'ciclul Dragonflay este gandit ca o metafora a metamorfozei   si cuprinde mai multe piese bazata pe o metoda de compozitie personala, de inspiratie arhetipal-heterofonica, intitulata tehnica umbrelor captive'-Diana Gheorghiu.
Adina Dumitrescu ne-a adus 'Penitence et Anthropologie' in care m-am regasit, o extraordinara si impecabila creatie care te face sa iti pui multe intrebari, 'lucrarea isi are izvoarele in trei discursuri melodice foarte asemanatoare, dar care apartin unor traditii foarte diferite: unul provine dintr-o cantare crestina, un altul dintr-o cantare a unui popor siberian(nganasan), iar cel de-al treilea din culturile selk'nam ale Tarii de Foc'-Adina Dumitrescu.
 Octavian Nemescu ne-a bucurat sufletele cu muzica sa dar si cu prezenta notabila . 'Cei doi clarinetisti canta pe fondul muzicii de pe banda. Acest fond este centrat pe sunetul Do, respectiv pe spectrul acestui sunet. Culorile timbrale extrem de variate reprezinta invocatii magice. Cei doi instrumentisti incep sa cante la unison melodia originara pentru ca apoi destinele lor sa se desparta-unul evoluand in directia comprimarii melodiei, celalalt in sensul dilatarii ei. Primul ajunge la un discurs muzical de tip pulsatoriu, partenerul lui, dimpotriva, la sunetele lungi , disparate. Abia  finalul lucrarii reuneste cele doua  destine inaintea unui moment modulatoriu. Piesa se sfarseste brusc, in fata unei noi modulatii"-Octavian Nemescu.
Interpretarile muzicienilor au fost impecabile, si am primit din partea lor  toata gama de sentimente   si bucuria cantului  pe care  au stiut sa ne-o transmita. Imaginea celor trei prieteni clarinetisti cantand cu pasiune impreuna : Emil Visenescu(clarinet), Eberhard Reiter( Austria)-saxofon si Mikko Raasaka(Finlanda)-clarinet imi va ramane mult timp in minte, pentru ca  ce s-a intamplat in acele momente este foarte foarte rar. Electronica a fost in grija doamnei Erica Nemescu care ne-a condus  prin lumea noua(sa spunem asa) a muzicii, apoi interpretarea Oanei Visenescu la vioara si a Dianei Spanu-Daila la pian au intregit acest festin muzical la care am luat parte. 
Mozart spunea in 1778 intr-o scrisoare catre tatal sau ' ...ah daca am avea clarinetti! " , i-as raspunde: Bucura-te si fii fericit  domnule Mozart ,  avem mari clarinetisti si atat de frumosi compozitori! Atat de frumosi.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu