muzicienii concertului: muzicolog Alexandru Badulescu, Emil Visenescu -clarinet, Mikko Raasaka-clarinet, Eberhard Reiter-saxofon, Adina Dumitrescu-compozitoare, Otto Probst-pianist, Oana Visenescu-viola, Diana Spanu-Danila pian, Antti Vahtola-pian, George Balint compozitor si dirijor, Ariadna Mihai soprana de coloratura
La concertul de duminica din Biserica Romano Catolica 'Cristos Rege' din Ploiesti am putut asculta piese compuse in perioadele 1600-1800 dar si in prima auditie absoluta semnata de dirijorul si compozitorul George Balint , 'lucrari din diferite stadii ale istoriei muzicii' cum spunea in deschidere initiatoarea Festivalului Dr. Adina Dumitrescu
Pieta Signore(1675) creata de Alessaandro Stradella(1645-1682) -compozitor italian al barocului de mijloc, un aristocrat toscan deja celebru la 20 de ani pentru creatiile sale- a fost interpretata de vocea magnifica si sensibila a mezzosopranei Carolina Astanei , acompaniata la pian de profesorul Otto Probst.
Introduction et Air Suedios varie Op 12 pentru clarinet si pian , piesa scrisa in 1804 de Berhard Henrick Crussel a fost interpretata de Mikko Raasaka la clarinet si Antti Vahtola la pian. Antti Vahtola este finlandez, un muzician multilateral deschis noului, cu un repretoriu vast, are in prezent activitate didactica profesor fiind la Music Institute Juvenalia din Espoo.
Motet Qui non diligit te (scrisa in 1697) de Sebastien de Broussard (1655-1730) francez, teolog , filosof si compozitor dar si un carturar autodidact a fost cantata cum n-am mai auzit pe nimeni de Ariadna Mihai soprana de coloratura, acompaniata la pian de Diana Spanu-Danila. Ariadna Mihai este solista de opera dar si profesoara de canto in Bucuresti, colaboreaza cu festivaluri de muzica noua din Romania iar masteratul l-a obtinut la clasa doamnei profesoare Silvia Voinea , la U.N M Bucuresti. In prezent Ariadna Mihai poate fi ascultata in concerte pe marile scene din Romania.
foto: soprana de coloratura Ariadna Mihai
12 Duete pentru clarinet K.V 478 scrisa in 1786 de Mozart ni i-au adus din nou impreuna pe Mikko Raasaka si Emil Visenescu, doi mari prieteni, doi mari clarinetisti . Mikko Raasaka locuieste la Helsinki, in Finlanda , obtine titlul de doctor la Academia de Muzica Sibelius, si a cantat in prima auditie absoluta zeci de lucrari compuse pentru clarinet. Emil Visenescu este membru al Filarmonicii de Stat 'George Enescu', a fost distins cu bursa de studii 'Martha Moser'in 2000 si cu Premiul 'Tehumi -Preis'in 2002, are in prezent si cariera didactica.
Panis Angelicus scrisa in 1869 de compozitorul Cezar Frank(1822-1890)belgian, compozitor , organist si profesor la Conservatorului din Paris a fost interpretata de mezzosoprana Carolina Astanei si de profesorul Otto Probst la pian. Mezzosoprana Carolina Iulia Astanei este stabilita in Austria unde activeaza ca solista a corului Operei din Graz, dar poate fi vazuta si in distributia unor importante productii de opera contemporana, in concerte de muzica clasica, jazz. Otto Probst este vienez, profesor de pian la 'Konservatorium Wien Privatunviersitat', are o bobgata activitate concertistica in diferite ansambluri si orchestre: Wiener Symphoniket, Ansamblul Kontrapunkter.
Compozitorul George Balint creeaza special pentru Festival 'Note de primavara pentru soprana, vioara si pian' pe versuri de George Bacovia, lucrare in prima auditie absoluta dirijata de compozitor si interpretata de soprana de coloratura Ariadna Mihai ,Oana Visenescu-vioara si Diana Spanu-Danila -pian. "Cantecul 'inscenat' pe fundalul primaverii se contureaza pe parcursul a sapte momente contrastante melodic si ritmic. Unitatea formala este referentiata de stima solista, pe reperul unui vast intreg sau fragment, urmat de scurte elemente vocale. Acompaniamentul este sustinut de vioara si pian, doua instrumente prezente adesea in lirica bacoviana'-George Balint. George Balint este dirijorul Teatrului National de Opereta din Bucuresti, si a fost distins cu nenumarate premii nationale si internationale pentru compozitie dar si cu cu premiul 'George Enescu' al Academiei Romane in 2002.
Pentru ca sunt fericiti marii muzicieni-interpreti atunci cand se intalnesc , cei trei clarinetisti ai Festivalului : Eberhard Reiter(Austria), Mikko Raasaka(Finlanda) si Emil Visenescu au oferit publicului lucrari in afara programului, indelung aplaudate.
In premiera la Festival am ascultat muzica traditionala finlandeza interpretata la liru de marele clarinetist Mikko Raasaka, Doamne! cu cata veneratie isi atingea lirul, cu cata mandrie si maiestrie ne-a cantat, lasandu-ne un dar din cultura traditionala finlandeza, pentru care ii multumim.
Doua parti din 'Opt piese op 93 pentru clarinet viola si pian , lucrare compusa in 1908, a fost interpretata de TRIO MOZAIC. Un trio format din muzicieni de exceptie: Emil Visenescu-clarinet,Oana Visenescu-viola si Diana Spanu-Danila la pian. Oana Visenescu a fost distinsa cu mai multe premii nationale-cu Premiul 'Mihail Jora' - si internationale , participa la festivaluri si concursuri muzicale si poate fi vazuta pe marile scene din Romania dar si din strainatate. Diana Spanu-Danila muzicolog si pianista la catedra de Acompaniament a Liceului de muzica 'George Enescu', poate fi ascultata pe marile scene de concert din Romania.
'Festivalul ideilor'- Festivalul Tintea muzicala-initiat de doamnelor compozitoare Adina Dumitrescu si Dana Probst a beneficiat la concertul de duminica de prezentarea domnului profesor Alexandru Badulescu care are o activitate culturala de peste 60 de ani, creatorul unor mari evenimente culturale: Concursul de interpretare 'Paul Constantinescu'-Ploiesti, a Festivalului Tinerilor dirijori de la Busteni, si a Cursurilor universitatii de vara 'Nicolae Iorga'. Domnia sa a subliniat rolul contemporanilor nostri compozitori in cultura, importanta prezentarii la Festivaluri a pieselor in prima auditie absoluta, si a facut o incursiune in editiile trecute ale Festivalui , apreciind eforturile organizatorilor
foto: Alexandru Badulescu, Otto Probst , Dana Cristina Probst
Pentru a treia oara Festivalul a organizat un concert in Biserica Romano Catolica'Cristos Rege' din Ploiesti, gazde excelente, noi multumim pentru bucuria cu care ne-au primit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu