sâmbătă, 12 decembrie 2015
cersetorul arunca cu monezi
printii se grabesc sa le ridice sarutandu-si chipurile. ''E al cezarului, ce e al cezarului ! ' spun, si pleaca grabiti. Cersetorul pietei rade , rade si arunca. Si locul acela se cutremura, si el radea. 'Cu adevarat acesta e un cersetor ! ' se aude in multime. Daaaa...sa luam si sa plecam , spun printii si apoi se facu tacere. Nici cersetorul nu mai radea, nici monezile nu mai cadeau. Doar atat.
marți, 8 decembrie 2015
miercuri, 18 noiembrie 2015
marți, 17 noiembrie 2015
pour vous
plange la paris. isi plimba mainile pe niciunde, pe geamul care ducea la ea. isi spune ca noaptea umbrelor va fi lunga de acum inainte. parfumul de' femme' inca ii imbraca tacut chipul. ranile i se vad chiar si ziua, noaptea se adancesc intru toate suspinele . si de aici ea cu muzica ei. departe razand.. a bientot!
a bientot, mon amour!
a bientot, mon amour!
duminică, 15 noiembrie 2015
vineri, 13 noiembrie 2015
de la o frunza batrana
pe vremea aceea inca nu erau atat de multe frunze cazute, bunaoara nici culorile toamnei atat de multe. Si mute. Iar frunzele stateau in tara-frunzelor, oamenii in tara-oamenilor si nu se amestecau. Pana intr-o zi, cand un poet a venit si a zis: sa fie ! si a fost asa. Cum a vrut el, oamenii s-au amestecat cu frunzele, toamnele cu toate culorile, si timpul s-a scurtat. Dar de atunci a trecut mult timp, iar povestea asta de am scris-o o stiu de la o frunza batrana...
sâmbătă, 7 noiembrie 2015
vineri, 6 noiembrie 2015
Are un cal destept
nu, nu va ganditi, calul nu e de vanzare, stapanul lui, da. El se vinde multora pe nimic, face orice. Spune orice, gandeste tot asa. Stapanul lui e calul lui. Zi de zi il aduce acasa , nu pune intrebari, nu se supara. Il asteapa ...Milos animal, calul. Isi pupa stapanul pe crestet zilnic cu o grija paterna de invidiat.
joi, 5 noiembrie 2015
trotuarele
Aduna grabita frunzele, matura bine toate trotuarele. Pai, da, toate trotuarele din viata ei au fost bine maturate. Pana griul se facea si mai gri, iar ea privea in urma-i zambind. . Vezi, n-a ramas nici o frunza, nici un semn, nimic. Curat, cat sa inceapa un nou anotimp cu muzica lui cu tot. Dar nu mai incepe nimic.
luni, 2 noiembrie 2015
Ea citeste tot, dar absolut tot
din scoarta-n scoarta, tot newsletterul, toate alertele, toate mesajele, chiar si pe alea in engleza. Total analfabeta creatura, intrucat habar n-are de engleze, de englezi si mai ales de moda de la Londra. Ea citeste tot. De luni dimineata incolo, e chiar o tipa citita si rascitita. Ii citeste pe altii, asa, simplu cu ochii mari. Ia uite ba, ce destepti sunt unii !-isi spune. Apoi soarbe din ceai linistita, impacata cu ea si cu lumea da o fuga prin alte tari, mult mai nebunatice ca a ei si se tot minuneaza. Cat de multa liniste....
luni, 31 august 2015
- Copilasi, dar ce este limba romana ?
-..pai, este limba in care vorbim , si limba in care intelegem ce vorbim.
- Copilasi, voi iubiti limba romana ?
- ...pai..cam da.
- De ce ?
- Pentru ca in limba asta facem noi tot, adica ne jucam, mergem la scoala, vorbim cu mami si cu tati, facem tot ce facem in limba asta.
- Dar alte limbi straine, stiti ?
- ...da, dar sunt...mai mici, stim engleza si franceza. Dar sunt mai mici...
- ..si limba romana e mare?
- Da, e !
- De ce e limba romana, mare ?
- Pentru ca e a tarii noastre, si atunci e o limba mare, cat toata tara asta, si mai mult. De asta e. Si mai e pentru ceva...
- Pentru ce ...
- Pentru ca in limba asta ma rog eu la Dumnezeu.
-..pai, este limba in care vorbim , si limba in care intelegem ce vorbim.
- Copilasi, voi iubiti limba romana ?
- ...pai..cam da.
- De ce ?
- Pentru ca in limba asta facem noi tot, adica ne jucam, mergem la scoala, vorbim cu mami si cu tati, facem tot ce facem in limba asta.
- Dar alte limbi straine, stiti ?
- ...da, dar sunt...mai mici, stim engleza si franceza. Dar sunt mai mici...
- ..si limba romana e mare?
- Da, e !
- De ce e limba romana, mare ?
- Pentru ca e a tarii noastre, si atunci e o limba mare, cat toata tara asta, si mai mult. De asta e. Si mai e pentru ceva...
- Pentru ce ...
- Pentru ca in limba asta ma rog eu la Dumnezeu.
miercuri, 8 iulie 2015
Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ editia a VII-a, 2-5 iulie 2015
Duminica 5 iulie 2015, Ultimul Concert al Festivalului International de Muzica Clasica si Contemporana Tintea Muzicala, editia a VII-a
Muzicienii au ales ca din programul Concertului sa faca parte atat lucrari foarte cunoscute-Summertime, Over the Rainbow, Hero dar si lucrari care sa ii reprezinte cat mai bine, punandu-le in evidenta maiestria si talentul: Clarinet Concerto, partile 3 si 4 din Hot -sonate pentru saxofon si pian, Suite Hellenique , Straight no Chaser
Un concert de jazz, pop si muzical care ne-a facut sa credem ca nicidecum n-am fi in acasa, ci altundeva in Viena, pentrru ca pe scena a urcat...scoala de muzica austriaca, reprezentata de cei patru muzicieni.
Eberhard Reiter-saxofonist si clarinetist- nascut in 1984 in Austria Superioara , studiaza saxofonul cu Peter Rohrsdorfer si clarinetul cu Gerald Kraxberg, participa la cursuri de maiestrie conduse de cei mai valorosi muzicieni austrieci. In prezent Eberhard Reiter isi desfasoara activitatea in : Vienna Saxophonic Orchestra, Trio-ul KORA, cvartetele de saxofon PRO Sax si 4 AXES si Ansamblul de muzica noua Max Brand. Din 2008 Eberhard Reiter este profesor de clarinet si saxofon la diferite scoli de muzica din Austria Superioara.
Otto Probst este absolvent al Conservatorului din Viena si i-a avut drept mentori pe Dianko Iliev , Horst Leichtfriend si Stanislaus Neuhaus. Actualmente este profesor de pian la 'Konservatorium Wien Privatuniversitat' si are o bogata activitate concertistica activand in Ansamblul XXJahrhundert, Kontrapunkte, Wiener Symponiker, Niederosterreichisches Tonkunstlerorchester.
Concertul a fost prezentat de Maria Magdalena Probst-Austia, studenta la departamentul de Anglistica si Americanistica a Univeritatii din Viena dar si la Conservatorul Josep Haydn din Eisenstadt-Austria.
Maria Magdalena Probst este membra in diferite orchestre : Vienner Jeunesse Orchester, ISO si Niderosterreich, si in 2003 a primit o Bursa Erasmus , programul intensiv al Conservatorului Boulogne-Billancourt. Pe Maria Magdalena Probst am putut-o asculta interpretand la violoncel in editiile anterioare ale Festivalului.
Carolina Iulia Astanei-mezzosoprana, stabilita in Austria este solista in corul Operei din Graz, ORF, Schonberg Chor. Are o prezenta continua in productiile de opera contemporane, dar si in concertele de muzica sacra sau jazz.
Clemens Rofner, originar din Tirol-Austria, a studiat bas electric, jazz si contrabas clasic la Linz si Innsbruck. A cantat alaturi de : H15, Orchestra de jazz din Tirol, Manu Delago Handmade, Christian Wegscheider, Florian Brambock, si participa la importante festivaluri de Jazz europene: Alto Adige, Tuscia in Jazz, Waves Bratislava, Europafest Bucuresti, si este distins cu importante premii ca: ' Jimmy Woode European Jazz Award-2013 si Premiul I la 'Bucharest International Jazz Competition in 2013.
Simon Springer se naste la Innsbruck -Austria provine dintr-o familie de artisti. De la 7 ani incepe studiul percutiei clasice cu Peter Penz la Scoala de muzica din Innsbruck. Studiaza percutia si jazzul la Conservatorul Landului Tirol cu George Tauch, si este student la Konservatorium Wien Privatuniversitat la clasa de percutie jazz a profesorului Walter Grassmann. Are o foarte bogata activitate concertistica in Germania, Elvetia, Franta, Slovenia si Qatar, realizand mai multe CDuri si inregistrari TV.
A VIIa editie a Festivalului conceput si organizat de compozitoarele Adina Dumitrescu si Dana Cristina Probst , prin cele patru concerte si doua workshopuri sustinute de importanti muzicieni, prin creatiile muzicale prezentate in premiera absoluta ne-a purtat prin bogatia muzicala a clarinetului. Daca privim in timp, gandind la celelalte editii ale festivalului, vom vedea ca fiecare editie este la randul ei o...creatie. Despre care se va scrie, se va vorbi, nu numai aici-acasa, dar in toata lumea .
Multumim organizatorilor Festivalului : AKIES MUSIC TODAY, Casa Teodorescu, Asociatiei KLAVIER ART, Forumului Austriac din Bucuresti, Primariei Orasului Baicoi, DIGIMED Medical Imaging, British Council Bucuresti, Sibelius Akatemia Helsinki, Universitatea de Muzica Bucuresti, Radio Romania Muzical, Asociatia OPUS si Centrului judetean de cultura Prahova.
luni, 6 iulie 2015
Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ editia a VII-a, 2-5 iulie 2015
Ziua a patra 5 iulie, " Clarinetul si vocea in timpuri incrucisate'
muzicienii concertului: muzicolog Alexandru Badulescu, Emil Visenescu -clarinet, Mikko Raasaka-clarinet, Eberhard Reiter-saxofon, Adina Dumitrescu-compozitoare, Otto Probst-pianist, Oana Visenescu-viola, Diana Spanu-Danila pian, Antti Vahtola-pian, George Balint compozitor si dirijor, Ariadna Mihai soprana de coloratura
La concertul de duminica din Biserica Romano Catolica 'Cristos Rege' din Ploiesti am putut asculta piese compuse in perioadele 1600-1800 dar si in prima auditie absoluta semnata de dirijorul si compozitorul George Balint , 'lucrari din diferite stadii ale istoriei muzicii' cum spunea in deschidere initiatoarea Festivalului Dr. Adina Dumitrescu
Pieta Signore(1675) creata de Alessaandro Stradella(1645-1682) -compozitor italian al barocului de mijloc, un aristocrat toscan deja celebru la 20 de ani pentru creatiile sale- a fost interpretata de vocea magnifica si sensibila a mezzosopranei Carolina Astanei , acompaniata la pian de profesorul Otto Probst.
Introduction et Air Suedios varie Op 12 pentru clarinet si pian , piesa scrisa in 1804 de Berhard Henrick Crussel a fost interpretata de Mikko Raasaka la clarinet si Antti Vahtola la pian. Antti Vahtola este finlandez, un muzician multilateral deschis noului, cu un repretoriu vast, are in prezent activitate didactica profesor fiind la Music Institute Juvenalia din Espoo.
Motet Qui non diligit te (scrisa in 1697) de Sebastien de Broussard (1655-1730) francez, teolog , filosof si compozitor dar si un carturar autodidact a fost cantata cum n-am mai auzit pe nimeni de Ariadna Mihai soprana de coloratura, acompaniata la pian de Diana Spanu-Danila. Ariadna Mihai este solista de opera dar si profesoara de canto in Bucuresti, colaboreaza cu festivaluri de muzica noua din Romania iar masteratul l-a obtinut la clasa doamnei profesoare Silvia Voinea , la U.N M Bucuresti. In prezent Ariadna Mihai poate fi ascultata in concerte pe marile scene din Romania.
foto: soprana de coloratura Ariadna Mihai
12 Duete pentru clarinet K.V 478 scrisa in 1786 de Mozart ni i-au adus din nou impreuna pe Mikko Raasaka si Emil Visenescu, doi mari prieteni, doi mari clarinetisti . Mikko Raasaka locuieste la Helsinki, in Finlanda , obtine titlul de doctor la Academia de Muzica Sibelius, si a cantat in prima auditie absoluta zeci de lucrari compuse pentru clarinet. Emil Visenescu este membru al Filarmonicii de Stat 'George Enescu', a fost distins cu bursa de studii 'Martha Moser'in 2000 si cu Premiul 'Tehumi -Preis'in 2002, are in prezent si cariera didactica.
Panis Angelicus scrisa in 1869 de compozitorul Cezar Frank(1822-1890)belgian, compozitor , organist si profesor la Conservatorului din Paris a fost interpretata de mezzosoprana Carolina Astanei si de profesorul Otto Probst la pian. Mezzosoprana Carolina Iulia Astanei este stabilita in Austria unde activeaza ca solista a corului Operei din Graz, dar poate fi vazuta si in distributia unor importante productii de opera contemporana, in concerte de muzica clasica, jazz. Otto Probst este vienez, profesor de pian la 'Konservatorium Wien Privatunviersitat', are o bobgata activitate concertistica in diferite ansambluri si orchestre: Wiener Symphoniket, Ansamblul Kontrapunkter.
Compozitorul George Balint creeaza special pentru Festival 'Note de primavara pentru soprana, vioara si pian' pe versuri de George Bacovia, lucrare in prima auditie absoluta dirijata de compozitor si interpretata de soprana de coloratura Ariadna Mihai ,Oana Visenescu-vioara si Diana Spanu-Danila -pian. "Cantecul 'inscenat' pe fundalul primaverii se contureaza pe parcursul a sapte momente contrastante melodic si ritmic. Unitatea formala este referentiata de stima solista, pe reperul unui vast intreg sau fragment, urmat de scurte elemente vocale. Acompaniamentul este sustinut de vioara si pian, doua instrumente prezente adesea in lirica bacoviana'-George Balint. George Balint este dirijorul Teatrului National de Opereta din Bucuresti, si a fost distins cu nenumarate premii nationale si internationale pentru compozitie dar si cu cu premiul 'George Enescu' al Academiei Romane in 2002.
Pentru ca sunt fericiti marii muzicieni-interpreti atunci cand se intalnesc , cei trei clarinetisti ai Festivalului : Eberhard Reiter(Austria), Mikko Raasaka(Finlanda) si Emil Visenescu au oferit publicului lucrari in afara programului, indelung aplaudate.
In premiera la Festival am ascultat muzica traditionala finlandeza interpretata la liru de marele clarinetist Mikko Raasaka, Doamne! cu cata veneratie isi atingea lirul, cu cata mandrie si maiestrie ne-a cantat, lasandu-ne un dar din cultura traditionala finlandeza, pentru care ii multumim.
Doua parti din 'Opt piese op 93 pentru clarinet viola si pian , lucrare compusa in 1908, a fost interpretata de TRIO MOZAIC. Un trio format din muzicieni de exceptie: Emil Visenescu-clarinet,Oana Visenescu-viola si Diana Spanu-Danila la pian. Oana Visenescu a fost distinsa cu mai multe premii nationale-cu Premiul 'Mihail Jora' - si internationale , participa la festivaluri si concursuri muzicale si poate fi vazuta pe marile scene din Romania dar si din strainatate. Diana Spanu-Danila muzicolog si pianista la catedra de Acompaniament a Liceului de muzica 'George Enescu', poate fi ascultata pe marile scene de concert din Romania.
'Festivalul ideilor'- Festivalul Tintea muzicala-initiat de doamnelor compozitoare Adina Dumitrescu si Dana Probst a beneficiat la concertul de duminica de prezentarea domnului profesor Alexandru Badulescu care are o activitate culturala de peste 60 de ani, creatorul unor mari evenimente culturale: Concursul de interpretare 'Paul Constantinescu'-Ploiesti, a Festivalului Tinerilor dirijori de la Busteni, si a Cursurilor universitatii de vara 'Nicolae Iorga'. Domnia sa a subliniat rolul contemporanilor nostri compozitori in cultura, importanta prezentarii la Festivaluri a pieselor in prima auditie absoluta, si a facut o incursiune in editiile trecute ale Festivalui , apreciind eforturile organizatorilor
foto: Alexandru Badulescu, Otto Probst , Dana Cristina Probst
Pentru a treia oara Festivalul a organizat un concert in Biserica Romano Catolica'Cristos Rege' din Ploiesti, gazde excelente, noi multumim pentru bucuria cu care ne-au primit.
muzicienii concertului: muzicolog Alexandru Badulescu, Emil Visenescu -clarinet, Mikko Raasaka-clarinet, Eberhard Reiter-saxofon, Adina Dumitrescu-compozitoare, Otto Probst-pianist, Oana Visenescu-viola, Diana Spanu-Danila pian, Antti Vahtola-pian, George Balint compozitor si dirijor, Ariadna Mihai soprana de coloratura
La concertul de duminica din Biserica Romano Catolica 'Cristos Rege' din Ploiesti am putut asculta piese compuse in perioadele 1600-1800 dar si in prima auditie absoluta semnata de dirijorul si compozitorul George Balint , 'lucrari din diferite stadii ale istoriei muzicii' cum spunea in deschidere initiatoarea Festivalului Dr. Adina Dumitrescu
Pieta Signore(1675) creata de Alessaandro Stradella(1645-1682) -compozitor italian al barocului de mijloc, un aristocrat toscan deja celebru la 20 de ani pentru creatiile sale- a fost interpretata de vocea magnifica si sensibila a mezzosopranei Carolina Astanei , acompaniata la pian de profesorul Otto Probst.
Introduction et Air Suedios varie Op 12 pentru clarinet si pian , piesa scrisa in 1804 de Berhard Henrick Crussel a fost interpretata de Mikko Raasaka la clarinet si Antti Vahtola la pian. Antti Vahtola este finlandez, un muzician multilateral deschis noului, cu un repretoriu vast, are in prezent activitate didactica profesor fiind la Music Institute Juvenalia din Espoo.
Motet Qui non diligit te (scrisa in 1697) de Sebastien de Broussard (1655-1730) francez, teolog , filosof si compozitor dar si un carturar autodidact a fost cantata cum n-am mai auzit pe nimeni de Ariadna Mihai soprana de coloratura, acompaniata la pian de Diana Spanu-Danila. Ariadna Mihai este solista de opera dar si profesoara de canto in Bucuresti, colaboreaza cu festivaluri de muzica noua din Romania iar masteratul l-a obtinut la clasa doamnei profesoare Silvia Voinea , la U.N M Bucuresti. In prezent Ariadna Mihai poate fi ascultata in concerte pe marile scene din Romania.
foto: soprana de coloratura Ariadna Mihai
12 Duete pentru clarinet K.V 478 scrisa in 1786 de Mozart ni i-au adus din nou impreuna pe Mikko Raasaka si Emil Visenescu, doi mari prieteni, doi mari clarinetisti . Mikko Raasaka locuieste la Helsinki, in Finlanda , obtine titlul de doctor la Academia de Muzica Sibelius, si a cantat in prima auditie absoluta zeci de lucrari compuse pentru clarinet. Emil Visenescu este membru al Filarmonicii de Stat 'George Enescu', a fost distins cu bursa de studii 'Martha Moser'in 2000 si cu Premiul 'Tehumi -Preis'in 2002, are in prezent si cariera didactica.
Panis Angelicus scrisa in 1869 de compozitorul Cezar Frank(1822-1890)belgian, compozitor , organist si profesor la Conservatorului din Paris a fost interpretata de mezzosoprana Carolina Astanei si de profesorul Otto Probst la pian. Mezzosoprana Carolina Iulia Astanei este stabilita in Austria unde activeaza ca solista a corului Operei din Graz, dar poate fi vazuta si in distributia unor importante productii de opera contemporana, in concerte de muzica clasica, jazz. Otto Probst este vienez, profesor de pian la 'Konservatorium Wien Privatunviersitat', are o bobgata activitate concertistica in diferite ansambluri si orchestre: Wiener Symphoniket, Ansamblul Kontrapunkter.
Compozitorul George Balint creeaza special pentru Festival 'Note de primavara pentru soprana, vioara si pian' pe versuri de George Bacovia, lucrare in prima auditie absoluta dirijata de compozitor si interpretata de soprana de coloratura Ariadna Mihai ,Oana Visenescu-vioara si Diana Spanu-Danila -pian. "Cantecul 'inscenat' pe fundalul primaverii se contureaza pe parcursul a sapte momente contrastante melodic si ritmic. Unitatea formala este referentiata de stima solista, pe reperul unui vast intreg sau fragment, urmat de scurte elemente vocale. Acompaniamentul este sustinut de vioara si pian, doua instrumente prezente adesea in lirica bacoviana'-George Balint. George Balint este dirijorul Teatrului National de Opereta din Bucuresti, si a fost distins cu nenumarate premii nationale si internationale pentru compozitie dar si cu cu premiul 'George Enescu' al Academiei Romane in 2002.
Pentru ca sunt fericiti marii muzicieni-interpreti atunci cand se intalnesc , cei trei clarinetisti ai Festivalului : Eberhard Reiter(Austria), Mikko Raasaka(Finlanda) si Emil Visenescu au oferit publicului lucrari in afara programului, indelung aplaudate.
In premiera la Festival am ascultat muzica traditionala finlandeza interpretata la liru de marele clarinetist Mikko Raasaka, Doamne! cu cata veneratie isi atingea lirul, cu cata mandrie si maiestrie ne-a cantat, lasandu-ne un dar din cultura traditionala finlandeza, pentru care ii multumim.
Doua parti din 'Opt piese op 93 pentru clarinet viola si pian , lucrare compusa in 1908, a fost interpretata de TRIO MOZAIC. Un trio format din muzicieni de exceptie: Emil Visenescu-clarinet,Oana Visenescu-viola si Diana Spanu-Danila la pian. Oana Visenescu a fost distinsa cu mai multe premii nationale-cu Premiul 'Mihail Jora' - si internationale , participa la festivaluri si concursuri muzicale si poate fi vazuta pe marile scene din Romania dar si din strainatate. Diana Spanu-Danila muzicolog si pianista la catedra de Acompaniament a Liceului de muzica 'George Enescu', poate fi ascultata pe marile scene de concert din Romania.
'Festivalul ideilor'- Festivalul Tintea muzicala-initiat de doamnelor compozitoare Adina Dumitrescu si Dana Probst a beneficiat la concertul de duminica de prezentarea domnului profesor Alexandru Badulescu care are o activitate culturala de peste 60 de ani, creatorul unor mari evenimente culturale: Concursul de interpretare 'Paul Constantinescu'-Ploiesti, a Festivalului Tinerilor dirijori de la Busteni, si a Cursurilor universitatii de vara 'Nicolae Iorga'. Domnia sa a subliniat rolul contemporanilor nostri compozitori in cultura, importanta prezentarii la Festivaluri a pieselor in prima auditie absoluta, si a facut o incursiune in editiile trecute ale Festivalui , apreciind eforturile organizatorilor
foto: Alexandru Badulescu, Otto Probst , Dana Cristina Probst
Pentru a treia oara Festivalul a organizat un concert in Biserica Romano Catolica'Cristos Rege' din Ploiesti, gazde excelente, noi multumim pentru bucuria cu care ne-au primit.
duminică, 5 iulie 2015
Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ editia a VII-a, 2-5 iulie 2015
Ziua a treia, Concertul de Sambata 4 iulie, ... si de n-ar fi nici nu s-ar povesti
La concertul de sambata seara ne-am putut bucura de prezentele compozitorilor Karmella Tsepkolenko (Ukraina), Diana Gheorghiu, Adina Dumitrescu, Octavian Nemescu care au scris special piese muzicale pentru Festival-lucrarile sunt compuse in 2015-, si au fost prezentate publicului in auditie absoluta. Cat de usor sau de greu este sa compui muzica folosindu-te de clarinet, saxofon si viola+ electronica, probabil ca numai compozitorii stiu sa raspunda, socotind zilele si noptile de truda si de cautari, de sacrificii. Fiecare muzician si-a adus ofranda, primita cu multa bucurie si aplauze de catre public.
Karmella Tsepkolenko a stiut sa ne poarte cu gandul si cu sufletul catre armoniile natale si scoala de muzica rusa. Karmella Tsepkolenko, nascuta in Odesa, studiaza in Ukraina si Rusia, participa la multe festivaluri si concursuri unde este laureata, si este autoare a peste 100 de lucrari, fondatoarea si managerul Festivalului international de muzica contemporana'Doua zile si doua nopti de muzica noua', initiatoarea Societatii Internationale de muzica contemporana din Ucraina. Lucrarea Duel-Duo nr.12 pentru clarinet bas si banda ' invoca o serie intreaga de emotii, mergand de la comic pana la tragic'ideea principala fiind competitia dintre doua instrumente: clarinet si bas.
Diana Gheorghiu prin a ei' Dragonfly V' ne-a spus o poveste in multe nuante , lucrarea este inspirata de poemul lui Alfred Tennyson, 'ciclul Dragonflay este gandit ca o metafora a metamorfozei si cuprinde mai multe piese bazata pe o metoda de compozitie personala, de inspiratie arhetipal-heterofonica, intitulata tehnica umbrelor captive'-Diana Gheorghiu.
Adina Dumitrescu ne-a adus 'Penitence et Anthropologie' in care m-am regasit, o extraordinara si impecabila creatie care te face sa iti pui multe intrebari, 'lucrarea isi are izvoarele in trei discursuri melodice foarte asemanatoare, dar care apartin unor traditii foarte diferite: unul provine dintr-o cantare crestina, un altul dintr-o cantare a unui popor siberian(nganasan), iar cel de-al treilea din culturile selk'nam ale Tarii de Foc'-Adina Dumitrescu.
Octavian Nemescu ne-a bucurat sufletele cu muzica sa dar si cu prezenta notabila . 'Cei doi clarinetisti canta pe fondul muzicii de pe banda. Acest fond este centrat pe sunetul Do, respectiv pe spectrul acestui sunet. Culorile timbrale extrem de variate reprezinta invocatii magice. Cei doi instrumentisti incep sa cante la unison melodia originara pentru ca apoi destinele lor sa se desparta-unul evoluand in directia comprimarii melodiei, celalalt in sensul dilatarii ei. Primul ajunge la un discurs muzical de tip pulsatoriu, partenerul lui, dimpotriva, la sunetele lungi , disparate. Abia finalul lucrarii reuneste cele doua destine inaintea unui moment modulatoriu. Piesa se sfarseste brusc, in fata unei noi modulatii"-Octavian Nemescu.
Interpretarile muzicienilor au fost impecabile, si am primit din partea lor toata gama de sentimente si bucuria cantului pe care au stiut sa ne-o transmita. Imaginea celor trei prieteni clarinetisti cantand cu pasiune impreuna : Emil Visenescu(clarinet), Eberhard Reiter( Austria)-saxofon si Mikko Raasaka(Finlanda)-clarinet imi va ramane mult timp in minte, pentru ca ce s-a intamplat in acele momente este foarte foarte rar. Electronica a fost in grija doamnei Erica Nemescu care ne-a condus prin lumea noua(sa spunem asa) a muzicii, apoi interpretarea Oanei Visenescu la vioara si a Dianei Spanu-Daila la pian au intregit acest festin muzical la care am luat parte.
Karmella Tsepkolenko a stiut sa ne poarte cu gandul si cu sufletul catre armoniile natale si scoala de muzica rusa. Karmella Tsepkolenko, nascuta in Odesa, studiaza in Ukraina si Rusia, participa la multe festivaluri si concursuri unde este laureata, si este autoare a peste 100 de lucrari, fondatoarea si managerul Festivalului international de muzica contemporana'Doua zile si doua nopti de muzica noua', initiatoarea Societatii Internationale de muzica contemporana din Ucraina. Lucrarea Duel-Duo nr.12 pentru clarinet bas si banda ' invoca o serie intreaga de emotii, mergand de la comic pana la tragic'ideea principala fiind competitia dintre doua instrumente: clarinet si bas.
Diana Gheorghiu prin a ei' Dragonfly V' ne-a spus o poveste in multe nuante , lucrarea este inspirata de poemul lui Alfred Tennyson, 'ciclul Dragonflay este gandit ca o metafora a metamorfozei si cuprinde mai multe piese bazata pe o metoda de compozitie personala, de inspiratie arhetipal-heterofonica, intitulata tehnica umbrelor captive'-Diana Gheorghiu.
Adina Dumitrescu ne-a adus 'Penitence et Anthropologie' in care m-am regasit, o extraordinara si impecabila creatie care te face sa iti pui multe intrebari, 'lucrarea isi are izvoarele in trei discursuri melodice foarte asemanatoare, dar care apartin unor traditii foarte diferite: unul provine dintr-o cantare crestina, un altul dintr-o cantare a unui popor siberian(nganasan), iar cel de-al treilea din culturile selk'nam ale Tarii de Foc'-Adina Dumitrescu.
Octavian Nemescu ne-a bucurat sufletele cu muzica sa dar si cu prezenta notabila . 'Cei doi clarinetisti canta pe fondul muzicii de pe banda. Acest fond este centrat pe sunetul Do, respectiv pe spectrul acestui sunet. Culorile timbrale extrem de variate reprezinta invocatii magice. Cei doi instrumentisti incep sa cante la unison melodia originara pentru ca apoi destinele lor sa se desparta-unul evoluand in directia comprimarii melodiei, celalalt in sensul dilatarii ei. Primul ajunge la un discurs muzical de tip pulsatoriu, partenerul lui, dimpotriva, la sunetele lungi , disparate. Abia finalul lucrarii reuneste cele doua destine inaintea unui moment modulatoriu. Piesa se sfarseste brusc, in fata unei noi modulatii"-Octavian Nemescu.
Interpretarile muzicienilor au fost impecabile, si am primit din partea lor toata gama de sentimente si bucuria cantului pe care au stiut sa ne-o transmita. Imaginea celor trei prieteni clarinetisti cantand cu pasiune impreuna : Emil Visenescu(clarinet), Eberhard Reiter( Austria)-saxofon si Mikko Raasaka(Finlanda)-clarinet imi va ramane mult timp in minte, pentru ca ce s-a intamplat in acele momente este foarte foarte rar. Electronica a fost in grija doamnei Erica Nemescu care ne-a condus prin lumea noua(sa spunem asa) a muzicii, apoi interpretarea Oanei Visenescu la vioara si a Dianei Spanu-Daila la pian au intregit acest festin muzical la care am luat parte.
Mozart spunea in 1778 intr-o scrisoare catre tatal sau ' ...ah daca am avea clarinetti! " , i-as raspunde: Bucura-te si fii fericit domnule Mozart , avem mari clarinetisti si atat de frumosi compozitori! Atat de frumosi.....
vineri, 26 iunie 2015
Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ editia a VII-a, 2-5 iulie 2015
Programul Festivalului cuprinde patru concerte si doua workshopuri , prime auditii absolute pentru clarinet si ansamblu de clarinete , piese din repertoriu traditional, dar si lucrari de jazz. Muzicienii Festivalului sunt: clarinetistul Mikko Raasakka ( Finlanda) , clarinetistul Emil Visenescu , saxofonistul si clarinetistul Eberhard Reiter ( Austria) , soprana Ariadna Mihai , mezzosoprana Carolina Iulia Astanei, compozitor si pianist Otto Probst (Austria) , pianista Diana Spanu-Danila, concert-pianist Antti Vahtola (Finlanda), violonista Oana Visenescu, basistul Clemens Rofner ( Austria) , percutionistii Simon Springer si Lucian Simion. Lucrarile in prima audite romaneasca sau absoluta sunt semnate de compozitorii : Adina Dumitrescu(initiatoarea multor evenimente muzicale si creatoarea Festivalului), Sebastian Fagerlund, Leevi Madetoja, Dana Cristina Probst(director al Festivalului), Doina Rotaru, Drew Wilson , Diana Gheorghiu, Octavian Nemescu, Gerlald Resch, Karmella Tsepkolenko, George Balint, Einojuhani Rautavaara.
PROGRAMUL FESTIVALULUI Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ editia a VII-a, 2-5 iulie 2015
JOI 2 IULIE, București, Universitatea Națională de Muzică, Sala "Dinu Lipatti"
10.00 Deschiderea festivalului
Cuvânt introductiv - Adina Dumitrescu
10.15 WORKSHOP
pentru clarinetiști și compozitori
Mikko Raasakka: Explorând clarinetul
Eberhard Reiter: De la clarinet la saxofon
11.30 WORKSHOP pentru compozitori și clarinetiști
Karmella Tsepkolenko: Transpunerea scenică a materialului muzical
Drew Wilson: Cuvinte și muzică
VINERI 3 IULIE ,București, Universitatea Națională de Muzică, Sala "George Enescu"
17.00 CONCERT Clarinetul - tradiție, istorie, contemporaneitate
Prezintă: Irina Vasilescu
Interpretează: Mikko Raasakka - clarinet, clarinet bas, liru, Antti Vahtola - pian, Eberhard Reiter - clarinet, Emil Vișenescu - clarinet și clarinet bas, Ștefan Voinic - clarinet, Ariadna Mihai, soprană, Oana Vișenescu - vioară, Lucian Simon - percuție
În program: lucrări semnate de Adina Dumitrescu*, Sebastian Fagerlund**, Leevi Madetoja**, Dana Cristina Probst*, Doina Rotaru*, Drew Wilson*, precum și opusuri de referință din literatura pentru clarinet a lui Wolfgang Amadeus Mozart
*p.a.a. = primă audiție absolută/ **p.a.r. = primă audiție românească
SÂMBĂTĂ 4 IULIE, Țintea - Băicoi, Casa Teodorescu
19.00 CONCERT
Clarinet, saxofon și mediu electronic
Prezintă: Adina Dumitrescu și Emil Vișenescu
Interpretează: Mikko Raasakka - clarinet, clarinet bas, Antti Vahtola - pian, Eberhard Reiter - saxofon, Emil Vișenescu - clarinet, clarinet contrabas, Oana Vișenescu - vioară, violă, Diana Spânu - pian, Erica Nemescu - electronică
În program: lucrări semnate de Dan Dediu, Felicia Donceanu, Adina Dumitrescu, Diana Gheorghiu*, Suzanne Haik-Vantoura, Octavian Nemescu*, Gerald Resch**, Karmella Tsepkolenko*
DUMINICĂ 5 IULIE , Ploiești, Biserica Romano-Catolică "Cristos Rege"
12.00 CONCERT
Clarinetul și vocea în trei secole de muzică
Prezintă: Alexandru Bădulescu
Interpretează: Trio Mozaic: Emil Vișenescu - clarinet, Oana Vișenescu - vioară, violă, Diana Spânu - Dănilă - pian, Mikko Raasakka - clarinet, Antti Vahtola - pian, Ariadna Mihai - soprană, Carolina Astanei - mezzosoprană
În program: lucrări semnate de George Balint*, Max Bruch, Bernhard Henrik Crusell, César Franck, Arthur Honegger, Leevi Madetoja, Wolfgang Amadeus Mozart, Einojuhani Rautavaara**, Louis Vierne
DUMINICĂ 5 IULIE, Liliești - Băicoi, Casa de cultură
19.30 CONCERT
Jazz, pop, operetă
Prezintă: Dana Cristina Probst
Interpretează: Carolina Iulia Astanei - voce, Eberhard Reiter - saxofon, Otto Probst - pian, Clemens Rofner - bas, Simon Springer - percuție
În program: piese din repertoriul de muzică pop, de operetă și jazz, pe teme de Dave Brubeck, John Coltrane, Duke Ellington, Charlie Parker, Ella Fitzgerald și alții
sursa: tinteamuzicala.org
Sponsorii si organizatorii Festivalului fara de care acest extraordinar eveniment muzical nu ar fi avut loc: CASA TEODORESCU, AAKIES Music Today, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Primaria Orasului Baicoi, Radio Romania Muzical, Asociatia KLAVIER ART, DIGIMED MEDICAL IMAGING, Forumul Cultural Austriac, BRITISH COUNCIL, SIBELIUS AKATEMIA.
Intrarea la toate concertele este libera.
Intrarea la toate concertele este libera.
marți, 23 iunie 2015
24 Iunie este ziua universala a iei, sa ne bucuram, sa ne infrumusetam, sa ne amintim
cine n-are(ie) sa isi cumpere, cine are sa si-o poarte. Cu mandrie. Aici sau pe alte meleaguri mai straine dar mai darnice. In ce ma priveste, anul trecut am purtat-o o singura data. Ia pe care o voi purta maine o am mostenire de la o verisoara din Iasi. Adevarul este ca ma simt acasa cand port ceva legat de costumul popular. Va marturisesc ca asta imi face foarte bine si mi se mai bucura putin sufletul.
p.s. strabunica din partea mamei a lasat cu limba de moarte sa fie ingropata cu marama pe cap, si asa au facut.
p.s. strabunica din partea mamei a lasat cu limba de moarte sa fie ingropata cu marama pe cap, si asa au facut.
marți, 31 martie 2015
Daca e 31 martie, atunci e Nichita. Nichita Stanescu
dar Nichita Stanescu e in fiecare zi. Acum depinde unde-si are locul poezia in mintea si viata omului. Ascultati ce zice si cum zice Nichita ..
luni, 30 martie 2015
Este o mare bucurie sa reascult/revad concertele Festivalului Tintea Muzicala.
Am de la fiecare editie amintiri deosebite, iar aceasta este una dintre ele. Anume compozitii le port cu mine, parca le-as reasculta in gand. Cum s-ar spune, sa ne traiasca compozitorii si muzicienii interpreti si sa ne bucuram de ei.
marți, 24 martie 2015
Regatul
Acolo unde pleci vulturii negri au sabii ascutite si pline de sange ! , strigam in urma lui. Acolo unde vei fi nici Fat Frumos si nici Fata imparatului nu isi vorbesc. De acolo de unde vei veni sa imi aduci o pereche de aripi! strigam , iar el imi facea cu mana surazand. Regina a plecat sa doarma ! spunea, sa facem liniste. Multa liniste.
luni, 23 martie 2015
El avea multe medalii
si trecea falnic printre ai lui. Si amintiri avea. Si copii si neveste si amante. El fusese viteazul lumii si fusese stapanul ei. Cuceritorul. El fusese cineva la vremea lui. Daca-l intrebai spunea ca si Napoleonbonaparte a fost. Apoi brusc tacea, ochii se afundau in lacrimi si pleca. Ma duc sa-mi iau calul! spunea, si gata...plec.
vineri, 20 martie 2015
joi, 19 martie 2015
La inceput a fost jocul de sah
dar fiecare femeie are un nebun al ei. Indiferent daca e maritata sau nu. Iar nebunul acesta scos din maneca o salva mereu. Si castiga mereu. Pe nedrept. Pana intr-o zi. Cand nebunul si-a rupt gatul, accidental, in palma ei. Mirata a fost doar putin, pentru ca jocul de sah iar incepe si ea iar castiga. Ca de obicei.
marți, 17 martie 2015
luni, 16 martie 2015
Ultima ninsoare
Erau ultimii fulgi de zapada pe care ea ii mai putea vedea. Iar atingerea ingerului rece a fost. Si ingerul ei radea. Radea! Nu, nu! spunea el, acesta este doar inceputul povestii. Doar in-ce-pu-tul. A doua zi intunericul fara de margini ii patrunse fiinta, nimic nu se vedea inlauntru ca si in afara. Ingerul privea. Doar in-ce-pu-tul.....
duminică, 15 martie 2015
joi, 12 martie 2015
miercuri, 11 martie 2015
Lupul a vanat lupoaica
iar vanatorul privea. Ultimele licariri din ochii ei ale lui au fost. Iar ea stia. Vanatorul acesta avea sa fie al ei. Si doar al ei. Si dintr-o data culorile au inceput sa se amestece, sunetele sa se dilueze pana cand un oftat usor strabate vazduhul . Si lacrima vanatorului se inroseste cazand.
marți, 10 martie 2015
Lectia de istorie
Ei sapau in stanca si durerile lor se auzeau pana departe. Carnea si sangele lor imbraca piatra dandu-i forma. Trebuiau sa sape pana la apa. Pana la libertate. Si sapau. Si intr-o zi, Dumnezeul turcilor le-a dat izvorul de apa. Dar stapanirea lor nu le-a dat libertatea. Si acolo au murit, langa adanca fantana promisa ' Aveti apa, dar nu aveti suflet' a ramas scris in piatra.
sâmbătă, 7 martie 2015
RICHARD GALLIANO in concert la Sala Radio pe 8 martie orele 19
Duminica 8 martie, orele 19 pe RADIO ROMANIA CULTURAL ( si MUZICAL) concert RICHARD GALLIANO. Aseara am putut asculta o mostra, dar acest concert NU trebuie ratat. Detalii sigure si precise gasiti dvs pe siteul postului de radio.
Ce am remarcat este muzica extraordinara care poate fi dansata, asadar atentie coregrafi, se canta!
Ce am remarcat este muzica extraordinara care poate fi dansata, asadar atentie coregrafi, se canta!
vineri, 6 martie 2015
Ba era alba
ba nu era, dar nici altfel . Si fata cauta pietre pe drumul cel mare fara sa-i pese de nimic. Ba era alba! zicea, .....si apoi se ridica din praf si isi atingea cu palmele fata, Ba era alba piatra! Piatra era alba ca un suflet de copil, dar unde e ?!
joi, 5 martie 2015
Leul de mare tacea
si trecea atat de mandru cum nici nu-l mai vazusem. Ptiu drace! am zis, nici ca stiu sa fiu ca tine, nici sa ma bat ca tine nu stiu . Dar el tacea si trecea, si il tot vedeam departandu-se . Si ce stapan parea leul de mare care tocmai m-a privit. Nici pietrele nu mai au aceleasi culori, nici oceanul atata importanta.
marți, 3 martie 2015
Locul secret
Erau multe femei acolo. Si clopotul care strapungea vazduhul cu sangele lui , din ce in ce mai aproape. Nu mai veni la mine! strigam . In spatele meu se afla dusmanul meu, niciodata in fata mea. El nu ma loveste niciodata din fata. El nu-mi priveste niciodata fata, doar eu il vad. Doar eu nu cad in genunchi intr-un strigat de clopot.
luni, 2 martie 2015
Atentie la tot ce
luam de pe net si punem pe blog, sau prin calculatoare. Cand am vrut sa intru pe blogul unui confrate acum cateva minute , mi s-au deschis' aripile' antivirusului de am zis ca -mi iau zborul. Deci, mare atentie la tot ce . De citit , l-am citit, insa pe riscul meu. Updatati antivirusul, verificati, si fiti foarte foarte precauti.
vineri, 27 februarie 2015
Germania dnei Merkel publica 'Mein kamph '
din fonduri publice. Daca as fi un neamt onest si responsabil m-as revolta, indiferent in ce colt al lumii as face afaceri, indiferent din ce fonduri-publice sau nu- as trai. Cum nici neamt nu sunt si nici evreu, dar european sigur, stau si cuget. Oare chiar Germania si-a sters toate datoriile-morale si materiale- fata de celelate tari, oare s-au vindecat pe deplin ranile urmasilor acelor 11 milioane de oameni, incat sa iti permiti sa publici pe bani publici o carte 'istorica', un 'document', adica. Este una dintre cele mai mari greseli de PR pe care o face Germania, cu aroganta-i prea bine cunoscuta.
joi, 26 februarie 2015
miercuri, 25 februarie 2015
Mi-am pierdut un pantof
al carui toc nu-l mai tin minte. Nici prea modern nu era iar eu nici prea cenusareasa, desi eu adun cenusa zilnic. Pot fi, la nevoie, cenusareasa- sefa purtatoare de balerini. Doar daca trebuie si iese fum. Altminteri stau cuminte , invaluita intr-o tacere dubioasa si astept un bal care vine foarte tarziu.
marți, 24 februarie 2015
El mergea pe partea inimii
Eu l-am cunoscut pe el care avea o umbra chiar si mai mica decat era. El m-a cunoscut . Si de aia mergea pe drum pe partea stanga, mereu pe partea stanga. Si tacea. Era pe partea inimii imi spuneam, omul asta merge pe partea inimii. O data, de doua ori, pana a cantat cocosul. A treia oara m-am lepadat de el. Si de atunci nici ca l-am mai vazut, nici ca ne-am mai intalnit. Si-mi pun palmele la urechi sa nu mai aud cocosii.
vineri, 20 februarie 2015
Familia Barbu. Scriitorul Eugen Barbu si actrita Marga Barbu. Scriitorul nascut intr-o zi de 20 februarie. Actrita Marga Barbu m-a fascinat dintotdeauna prin forta ei , prin feminitate, prin farmec. As fi vrut, ca multi , sa ascult acest minunat cuplu; ferice de cei care s-au bucurat de asa prezente. Pot spune multe si frumoase povesti,
Maria Tanase debuteaza la radio pe 20 februarie 1938 in emisiunea 'Ora satului', canta live, cu un taraf de lautari. Avea 25 de ani si era deja un nume, prima femeie lautareasa, pana la ea asa cantau doar barbatii. Despre Maria Tanase oricate s-ar spune/scrie nu ar fi de ajuns pentru ca ea a fost harazita si cu un suflet pe masura talentului. Banuiesc ca inregistrarea este catre sfarsitul vietii, ea s-a stins la 50 de ani,
Maria Tanase debuteaza la radio pe 20 februarie 1938 in emisiunea 'Ora satului', canta live, cu un taraf de lautari. Avea 25 de ani si era deja un nume, prima femeie lautareasa, pana la ea asa cantau doar barbatii. Despre Maria Tanase oricate s-ar spune/scrie nu ar fi de ajuns pentru ca ea a fost harazita si cu un suflet pe masura talentului. Banuiesc ca inregistrarea este catre sfarsitul vietii, ea s-a stins la 50 de ani,
joi, 19 februarie 2015
miercuri, 18 februarie 2015
Ninge la turci
De ieri ninge la turci. Mai bine, ei au autostrazi, Suleymanmagnificul se plimba in voie. Catre aeroport, spre altundeva. De unde. Toate vanturile reci de primavara si-au gasit loc in mine. N-am cum gandi atfel, n-am cum privi altundeva. Doar stiri. Una mai nebuna ca alta. Si postmodernismul asta ca o mantie de magician din care trebuie sa iasa ceva. Cumva, intr-o pauza de cafea din multele-mi pauze.
miercuri, 11 februarie 2015
Amy Winehouse si Gianna Nannini
sunt artistele mele de suflet. Inegalabile, remarcabile, unice. Amy era nascuta pe 14 septembrie
joi, 15 ianuarie 2015
Eminescul meu iubit
Candva, pe cand eram mai tanara si mult mai desteapta, de ziua Eminescului iubit ne vedeam obligatoriu cu poetii la un pahar cu vin(ei si de suc eu) citeam, vorbeam, comentam si nu ne mai saturam unii de ceilalti. Culturnicii postnouazecisti aveau cateva 'manifestari' in asta zi, subtiri, politice si grabite din care cetateanul lipsea cu desavarsire. Vremurile se schimba. Intr-un fel. Adica eu lucrez(cu totul alceva decat cuvinte) , pahare cu vin sau suc n-avem, multi dintre amicii mei poeti nu mai sunt pe lumea asta iar 'manifestarile' culturale au fost astazi ca niciodata de bogate. Chiar si pentru cetateanul grabit, stresat, somer sau de oriunde ar rasari el. Eminescul meu iubit tot aici e, intr-un loc din inima mea, dar de data asta sta atat de singur...atat de singur...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)